Španija za uklanjanje grebena, Britanija odbija dijalog o Gibraltaru

Evropska komisija će sljedećeg mjeseca poslati posmatrače na granicu Španije i Gibraltara na poziv Madrida i Londona
58 pregleda 2 komentar(a)
Gibraltar, Foto: Beta/AP
Gibraltar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.08.2013. 13:13h

Španija je danas poručila Velikoj Britaniji da mora ukloniti 70 betonskih blokova koje je spustila u vode kod Gibraltara da bi Madrid pristao na dijalog u sporu oko te britanske prekomorske teritorije.

Španski ministar spoljnjih poslova Hose Manuel Garsija-Margaljo je u članku, objavljenom u "Wall Street Journalu", oštro kritikovao izgradnju grebena u vodama u kojima španski ribolovci love ribu.

Španija je spremna za dijalog sa Britanijom i pristaće na organizovanje ad hoc foruma između Gibraltara i španske provincije Andaluzije, koja se graniči sa tom teritorijom, zbog rješavanja pitanja koja se odnose na stanovnike sa obje strane granice, rekao je Garsija-Margaljo.

"Ali, kao što je španski premijer Marijano Rahoj početkom mjeseca rekao britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, najprije je neophodno da Britanija pokaže da namjerava da popravi štetu koja je do sada pričinjena, prije svega tako što će ukloniti betonske blokove", kazao je španski ministar.

Gibraltarska vlada kaže da će betonski greben u Gibraltarskom zalivu pospješiti floru i faunu i tvrdi da Španci nisu imali dozvolu da skupljaju školjke u vodama kod Gibraltara.

Ali Garsija-Margaljo kaže da je Španija "apsolutno sigurna" da ima suverenitet nad tim vodama, jer one nikada nisu ukjlučene u Sporazum iz Utrehta kojim je Španija 1713. godine zauvek ustupila Girbaltar Velikoj Britaniji, prenosi AFP.

"Zato su ove vode i ova zemlja uvijek bile pod španskim suverenitetom", objasnio je on.

Postavljanjem betonskih blokova prekršena su najosnovnija pravila očuvanja životne sredine, rekao je ministar, dodajući da je španskim ribolovcima, koji su u tim vodama ostvarivali četvrtinu ulova, uskraćen izvor zarade od koje žive.

Španija je ovog mjeseca pooštrila kontrole na granici sa Gibraltarom, uz obrazloženje da sprovodi brobu protiv šverca, ali se zbog toga satima čeka na prelazak granice.

Britanija optužuje Madrid da koristi granicu da bi se osvetila za greben.

Evropska komisija će sljedećeg mjeseca poslati posmatrače na granicu Španije i Gibraltara na poziv Madrida i Londona.

Garsija-Margaljo je apelovao na Britaniju da ponovo počnu pregovore o suverenitetu nad Gibraltarom zato što je rezolucijama Generalne skupštine UN ustanovljeno da "kolonijalni status mora biti okončan" kroz razgovore Londona i Madrida.

Britanija odbija da vrati Gibraltar Španiji ako je to protivno željama stanovnika te teroritorije, a oni su nepokolebljivo probritanski orijentisani. Garsija-Margaljo, međutim, kaže da UN nisu priznale njihovo pravo samoopredjeljenje, već samo pozivaju na uzimanje u obzir interesa stanovnika.

Britanci odbijaju pozive na dijalog

Velika Britanija odbacila je danas predlog Španije da se održe razgovori o Gibraltaru između te dvije zemlje, iako je Španija zatražila razgovore "što je prije moguće"."Suverenitet je jasan što se nas tiče", rekao je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona, prenijela je agencija Rojters.Jedini razgovori koji se mogu dogoditi su između Španije i Gibraltara u vezi ribolova, ali ne i oko suvereniteta Gibraltara ili kontrole nad vodama u kojima se lovi riba, naglasio je portparol britanskog premijera.

Diplomatski rat oko te britanske prekomorske teritorije izbio je u julu kada je Gibraltar podigao vještački greben od betonskih blokova u spornim vodama u Gibraltarskom zalivu.

Bonus video: