Britanski ratni brod stigao na Gibraltar

Britanski ratni brod "HMS Westminster" stigao je u vode blizu Gibraltara a tenzije između Velike Britanije i Španije u vezi ovog mjesta opisuju se kao najgore u posljednjih 40 godina.
9 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 12:49h

Britanski ratni brod "HMS Westminster" će ostati u vodama kraj Gibraltara tri dana, a pridružiće mu se još nekoliko plovila u sklopu, kako je rekao premijer David Kameron, ranije planirane vježbe na Mediteranu. I Ministarstvo odbrane Velike Britanije je objavilo da je ova vježba planirana dugo vremena.

Kako piše "Sky News", prisustvo ratnog broda pojačalo je tenzije između Španije i Britanije.

Brod je stigao dan nakon protesta španskih ribara na mjestu gdje je gibraltarska vlada (u dijelu koji V. Britanija smatra svojom teritorijom) postavila 70 betonskih blokova u spornim vodama pored Gibraltara.

Objavljeno je da je to učinjeno da bi se zaštitilo lokalno tržište ribe, dok Madrid tvrdi da se na ovaj način uskraćuje pravo na ribolov španskim ribarima. Kako je objavio "El Mundo", ribari su upozorili da će održati nove proteste.

"Možemo vam prirediti još mnogo iznenađenja", upozorili su španski demonstranti.

Španska vlada optužila je Veliku Britaniju da je postavila betonske blokove "bez potrebnih dozvola" u "vodama koje nisu njihove". Odgovorili su tako što su na graničnom prelazu sa Gibraltarom uveli detaljne preglede vozila i dodali da bi uskoro mogli da uvedu i pravilo da će se ulaz automobilima na Gibraltar naplaćivati 50 eura.

Takođe, špansko ministarstvo odbrane navodi da postoji sporazum kojim se zabranjuje pristup ratnim brodovima u gibraltarsku luku za koju smatraju da pripada Španiji.

Britanija upravlja Gibraltarom od 1713. Gibraltar je dio tzv. "Britanskih prekomorskih teritorija". Anglo-holandske snage zauzele su i oduzele Gibraltar od Kraljevine Kastilije 1704. godine. Španija i dalje tvrdi da ova teritorija pripada njima. Međutim, stanovnici Gibraltara - njih oko 30,000 - izjasnili su se na referendumima 1967. i kasnije 2002. da žele da ostanu pod kontrolom Britanije. Prema Ustavu iz 2006. Gibraltar upravlja sam sobom, izuzev pojedinih sfera kao što su odbrana i spoljnja politika koje se i dalje nalaze pod jurisdikcijom Britanije

Galerija

Bonus video: