Evropska željeznica na meti Al Kaide

Teroristička mreža mogla bi da postavi eksploziv u vozove ili tunele, ili da sabotira pruge ili električne instalacije
14 komentar(a)
Željeznica, Vozovi Evropa, Foto: Shutterstock
Željeznica, Vozovi Evropa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2013. 09:01h

Al Kaida planira napade na evropsku mrežu brze željeznice, objavio je najtiražniji njemački dnevni list "Bild", pozivajući se na obavještajne izvore.

U tekstu se navodi da bi pomenuta teroristička mreža mogla da postavi eksploziv u vozove ili tunele, ili da sabotira pruge ili električne instalacije, prenijela je agencija AFP.

"Bild" navodi da su te informacije potekle od američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), koja je prisluškivala konferencijske pozive u kojima su učestvovali neki od najviših operativaca Al Kaide.

Glavna tema tih razgovora je bio napad na evropsku željezničku mrežu, navodi "Bild".

Njemačke vlasti su na te pretnje odgovorili uvođenjem diskretnih mjera poput raspoređivanja policajaca u civilu na najveće željezničke stanice kao i glavne linije u zemlji.

SAD i nekoliko zapadnih zemalja privremeno su bile zatvorile svoje ambasade u arapskim zemljama, pošto su obavještajne službe dobile saznanja o mogućim napadima Al Kaide prisluškujući početkom avgusta razgovor između lidera Al Kaide Ajmana al-Zavahirija i više od 20 operativaca iz čitave svjetske mreže te terorističke organizacije.

Al Kaida je odgovorna za najteži teroristički akt na tlu kontinentalne Evrope u istorji 11. marta u Madridu kada je poginulo blizu 200, a ranjeno preko dvije hiljade ljudi.

Tada je izvedena serija eksplozija na sistem željezničkog prevoza u španskoj prijestonici.

Bonus video: