London traži od EU istragu o Gibraltaru

Britanske vlasti su ranije nagovijestile da bi mogle da preduzmu pravne mjere protiv Španije zbog toga što njihovi službenici provjeravaju vozila koja ulaze na Gibraltar
1 komentar(a)
Gibraltar, Foto: Beta/AP
Gibraltar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.08.2013. 17:12h

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) zatražio je danas od Evropske unije da sprovede istragu o španskoj kontroli graničnih prelaza na Gibraltaru koja je dovela do zastoja u saobraćaju.

Britanske vlasti su ranije nagovijestile da bi mogle da preduzmu pravne mjere protiv Španije zbog toga što njihovi službenici provjeravaju vozila koja ulaze na Gibraltar.

London smatra da su takve aktivnosti politički motivisane. Kabinet Kamerona saopštio je da je britanski premijer pozvao predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza kako bi izrazio nezadovoljstvo i zatražio od njega da pošalje monitoring tim koji bi pratio situaciju na granici između Gibraltara i Španije.

S druge strane, Španija odavno tvrdi da polaže pravo na Gibraltar. Ostrvo je i ranije bilo predmet sporova između Londona i Madrida. Iako je poluostrvo malo po površini, ono se nalazi na strateški važnom mjestu, raskrsnici pomorskog puta iz Atlatika ka Sredozemlju, naspram španske obale.

Bonus video: