DOBRA INVESTICIJA

Raša tudej: Putinovo oružje u medijskom ratu

Međunarodni satelitski TV kanal uživa veliku popularnost i u SAD,a sebe smatra šampionom globalne publike kritične prema Zapadu
91 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 13:43h

Kada je krajem 2005. otvorio međunarodni satelitski kanal Raša tudej (Russia Today-RT), ruski predsjednik Vladimir Putin je stvorio anti-CNN za zapadnu publiku.

Zaposleni imaju zadatak da, kako je rekao „razbiju monopol anglosaksonskih masovnih medija.“ Vlada izgleda uspijeva u tome jer mreža ima više gledalaca u velikim američkim gradovima od svih drugih stranih emitera, piše njemački „Špigl“.

I mnogi na Zapadu žele da vide predstavljanje samozvane svjetske sile broj jedan u kritičkom svjetlu, tako da Raša tudej u Vašingtonu ima 13 puta više gledalaca od njemačkog Dojče velea. Njen program gleda dva miliona Britanaca. Na Jutjubu, mreža sa sjedištem u Moskvi je nedavno prešla granicu od milijardu pregleda i tako postala prvi emiter u svijetu kojem je to pošlo za rukom.

„Špigl“ navodi da recept za uspjeh ima tri sastojka: intenzivna propaganda, seksualna privlačnost i neprekidni dotok novca od Kremlja.

Politički večernji program počinje mješavinom haosa i tabloidnih vijesti. Ebi Martin, američka voditeljka koja radi za Kremlj, u visokim potpeticama i sa tetovažom na članku, blago razdvaja usne i stavlja karmin. Potom zamahuje maljem i uništava TV aparat na kojem se emituje američki CNN, neprijatelj njenog poslodavca.

Fotografija zviždača Edvarda Snoduena, kojeg SAD žele da vrate u zemlju kako bi se suočio sa optužbama, nalazi se na zidu studija. Tu je i izvještaj o zatvoru u Gvantanamu, koji nanosi veliku štetu reputaciji SAD. Ni manji prekršaji SAD ne prolaze neopaženo. Na primjer, program sadrži i priču o gabonskom diktatoru Ali Bongo Ondimbi, kojeg podržava američki predsjednik Barak Obama.

Leri King, legenda američkog radio i TV novinarstva, počeo je ovog ljeta da radi za rusku mrežu.

King je radio za CNN 25 godina. Njegovi tregeri su još upadljiviji od šminkanja Ebi Martin. „Najpoznatiji američki voditelj prebjegao kod Rusa,“ objavio je londonski „Tajms“ u maju.

Od 2005, ruska vlada je desetostruko povećala godišnji budžet kanala, sa 22,6 miliona eura na više od 226 miliona. Iz budžeta mreže se isplaćuje 2.500 zaposlenih i saradnika širom svijeta, od čega samo 100 u Vašingtonu. A ne mora da strahuje od kresanja budžeta jer je Putin izdao dekret kojim se to zabranjuje, piše njemački nedjeljnik.

Moskovsko rukovodstvo smatra da su sredstva koja se izdvajaju za Raša tudej „dobra investicija“, kazala je Natalija Timakova, ataše za štampu premijera Dmitrija Medvedeva.

Ruski kanal, koji sada emituje program na arapskom, engleskom i španskom, sebe smatra šampionom globalne publike koja je kritična prema Zapadu. Međutim, ocjenjuje „Špigl“, njegova misija je i da pojača sumnje Evropljana i Amerikanaca koje su nedavni događaji naveli da se zapitaju da li su i njhove države – poput Rusije i Kine – korumpirane i u šaci sveprisutnog obavještajnog aparata.

U svakom slučaju, stanica je i te kako vješta kada je propaganda u pitanju. Prosječna starost ruskih urednika je ispod 30 a gotovo svi zaposleni tečno govore engleski. Da bi začinili vijesti, reditelji ponekad koriste specijalne efekte poput holivudskih. Jedna kompjuterska animacija prikazuje tenk koji kao da prelazi preko stopala prezentera ili izraelski borbeni avioni koji prolete kroz studio i ispuštaju bombe iznad mape Sirije.

Simjonjan

Margarita Simjonjan je žena koja je pretvorila Raša tudej u najefikasnije oružje Rusije u borbi za uticaj na mišljenje globalne publike. U svojoj kancelariji na osmom spratu sjedišta stanice u Moskvi, urednica na stolu drži ikone a oko nje svjetluca desetak ekrana, prenio je „Špigl“.

Simjonjan (33) je u intervjuu za „Špigl“ rekla da zapadni novinari teže da predstavljaju Rusiju kao zlog agresora i da njena stanica ne služi za vladinu propagandu.

„Zapad se nikad nije oslobodio hladnoratovskog stereotipa. Jedna stvar koju malo koji novinar shvata je da je Rusija sama odlučila da razbije Sovjetski Savez. Mi smo ti koji smo shvatili da je komunizam propao. Shvatili smo da je bilo pogrešno nametati sopstvenu volju drugim nacijama. Dali smo slobodu Istočnom bloku. Mi smo danas drugačija zemlja, sa drugačijim mentalitetom – što zapadni novinari ponekad teško shvataju.“

Leri King kao trofej

Leri King (79) je 2000. obavio prvi veći intervju sa Putinom na nekoj zapadnoj televiziji. Od tada legenda tok šoua ne prestaje da priča o harizmi ruskog lidera.

Kaže da Putin ima kvalitete koji „mijenjaju atmosferu u prostoriji“ i „izvjesni magnetizam“. Kingova nova emisija, „Politicking“, emituje se na Raša tudej od juna. Ugostio je bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija i bivšeg senatora Džoa Libermana, koji inače nikad ne bi kročili u neki ruski studio.

Ebi Martin, žena sa maljem, nedavno je dovela Kinga kao gosta u svoju emisiju. U jednom dijelu intervjua, ona je kritikovala „eksperte koji nisu novinari“ koji koriste goste „kao oslonac za svoje mišljenje“.

„Špigl” poše da King možda još nije shvatio da on upravo za to služi novoj Putinovoj stanici: kao oslonac i trofej.

Galerija