Nova generacija autokratskih lidera

U istočnoj i južnoj Evropi sve više dominiraju populistički čvrstorukaši izabrani demokratskim putem
3 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 08:40h

Na 40 minuta vožnje jugozapadno od Budimpešte, Felčut je naizgled tipično mađarsko selo, sa kolibama koje su uredno poređane sa obje strane duge glavne ulice.

Netipično za mađarske ruralne predjele su užurbani građevinski radovi. Privatno obezbjeđenje nadzire armije radnika sa šljemovima, buldožderima i dizalicama, koji po nesnosnoj vrućini nastoje da završe novi moderni fudbalski stadion.

Tu je i šest terena za trening, plus „fudbalska akademija“, koja je dobila ime po mađarskom fudbalskom geniju Ferencu Puškašu.

Selo od oko 1.800 žitelja djeluje kao čudna lokacija za ovakvu investiciju. Međutim, u Felčutu živi Viktor Orban, moćni mađarski premijer i fudbalski fanatik, koji je promijenio zakon da bi olakšao ovakve investicije.

Je li u pitanju megalomanija, sujeta ili još jedan aspekt vrtoglavog tempa promjena u Mađarskoj od kada su Orban i njegova stranka Fideš osvojili ubjedljivu pobjedu na izborima prije tri godine?

Viktor Orban

Orban je donio Mađarskoj novi ustav i stotine novih zakona, uključujući promjene poreskih propisa, kojima se investicije u sport oslobađaju poreza.

Rezultat toga je blagostanje u selu u kojem je odrastao i gdje ima porodičnu kuću. Prema istragama koje su sprovela dva nezavisna mađarska medija, kompanije su donirale oko šest milijardi forinti (19,8 miliona eura) za fudbalske projekte u Mađarskoj prošle godine. Skoro polovina te sume je otišla u Orbanovo selo.

Ova velikodušnost ukazuje da su mađarski biznismeni veoma raspoloženi da udovoljavaju njihovom autokratskom premijeru koji uživa izborni mandat o kojem drugi lideri u Evropi mogu samo da sanjaju. Međutim, uveliko se smatra da on zloupotrebljava taj mandat da bi uspostavio novi sistem koji čuva njegovu moć.

"Postoji veoma jasna tendencija koncentrisanja moći i samostalnog odlučivanja,“ kaže Peter Molnar, aktivista za građanska prava i bivši Orbanov bliski saradnik. „Oni veoma ozbiljno slabe demokratiju u Mađarskoj. On je promijenio stvari da bi koncentrisao vlast u svojim rukama.“

Međutim, teško da je mađarski lider sam u istočnoj i južnoj Evropi, gdje demokratski izabrani populistički čvrstorukaši sve više dominiraju, koristeći moć države i niz instrumenata zastrašivanja kako bi ugušili suprotstavljene glasove, demonizovali opoziciju, ukrotili medije i krojili sistem prema svojim potrebama.

Redžep Tajip Erdogan

U Rusiji i Turskoj, dvjema velikim bivšim imperijalnim silama, i predsjednik Vladimir Putin i premijer Redžep Tajip Erdogan se agresivno obračunavaju sa protivnicima, izvode pred sud i šalju u zatvor opozicionare i rutinski pribjegavaju nasilju kako bi ugušili mirne proteste. Obojica su popularni i potpuno dominiraju nacionalnom politikom.

Rumunski premijer Viktor Ponta prošle godine je pokušao da izvede ustavni puč i zbaci svog rivala i neprijatelja, predsjednika Trajana Baseskua. Nije uspio.

U Pragu, predsjednik Miloš Zeman nastoji da iskoristi krizu vlade kako bi ojačao vlast. Češka Republika je parlamentarna demokratija sa kabinetskom vladom, ali kada je vlada pala zbog korupcionaškog skandala u junu, Zeman je imenovao bliskog saradnika za tehnokratskog premijera.

Parlament se pobunio i uskratio Zemanu povjerenje prošle nedjelje, a juče je vlada dala ostavku, otvorivši put za prijavremene izbore, koji bi mogli prekinuti zastoj.

Miloš Zeman

Sa izuzetkom Rusije, gdje su demokratski standardi daleko slabiji, svi ovi lideri željni vlasti su demokratski izabrani i paze da djeluju u skladu sa zakonom.

"Siguran sam da vjeruje da bi trebalo sprovesti fer i slobodne izbore, ali sistem koji on trenutno gradi radi protiv tih principa,“ kaže o Orbanovoj taktici Akos Maroj, IT stručnjak i aktivista za slobodu informisanja u organizaciji Atlatso.

"Orban je zaista svjetska klasa kada treba da djeluje na način koji je, ili makar izgleda, formalno zakonit kada je često očigledno da je po srijedi zloupotreba zakona,“ kaže Molnar, koji je dijelio studentsku sobu sa Orbanom na studijama prava 1980-ih i bio jedan od osnivača Fideša sa sadašnjim premijerom 1988, godinu prije pada komunizma širom regiona. Napustio je Fideš 1990-ih.

Dok različite države uveliko variraju kada je u pitanju politika, autokratski lideri nastoje da ispoljavaju upadljivo slične karakteristike i često pribjegavaju identičnoj taktici. Orban, Erdogan i Putin su na čelu političkih partija ili elita koje su fokusirane na lidera i kojima on dominira.

Molnar opisuje Orbanov pristup kreiranju politike na sljedeći način: „Moglo bi biti neke vrlo oganičene rasprave, ali ja vam govorim kako će biti i to činim za dobro moje države.”

Vladimir Putin

Poput Putina i Erdogana, i Orban gleda na politiku kao na igru nultog zbira, u kojoj pobjednik sve dobija. Oponenti su prezreni kao ekstremisti i izdajnici.

Bilo da se stvarno u nju vjeruje ili da se koristi samo kao populistička taktika, paranoja u vezi sa stranim zavjerama je često način za razoružavanje kritičara. Nacionalistička retorika se koristi da se protivnici prikažu kao nepatriotske marionete stranih sila.

Događaji u Mađarskoj su naveli Berlin i ostale prijestonice EU da zatraže novi sistem za demokratski monitoring u 28 država članica, uz kazne za kršenje pravila

Ona vidi Orbana kao vizionarskog lidera koji nastoji da Mađarskoj vrati ugled u regionu.

"Za rješavanje kriza je potrebna brza, odlučna akcija. To je upravo ono što naš lider čini,“ kaže Balaž Orban, advokat u provladinoj organizaciji Šazadveg. „On je uzor za ostale u istočnoj Evropi. Sposoban je za mnoge stvari koje ostali evropski lideri nisu u stanju da urade.“

Sa dvotrećinskom većinom i mađarskim parlamentom koji je praktično sveden na odobravanje premijerovih odluka, Orban može da čini što mu je volja. Međutim, ova praksa ga je dovela u sukob sa Briselom. Najnoviji spor je rezultovao veoma kritičnim i detaljnim izvještajem Evropskog parlamenta u kojem se traži specijalni novi sistem monitoringa EU za kontrolu Orbanovih akcija.

Događaji u Mađarskoj su naveli Berlin i ostale prijestonice EU da zatraže novi sistem za demokratski monitoring u 28 država članica, uz kazne za kršenje pravila.

Izgleda da će ovakvi pozivi učestati u Briselu ove godine.

Ućutkali medije

Ako Orban, Erdogan i ostali dijele netoleranciju prema suprotstavljenim glasovima i averziju prema pluralizmu, te tendencije se najače osjećaju u medijima.

Instrumenti kontrole se ogledaju u zakonskom okviru, regulatornim tijelima u kojima sjede politički saveznici, homogenizaciji državnih medija, privatnim medijima u rukama lojalnih biznismena i oligarha čije bogatstvo zavisi od vladinih ugovora i obeshrabrivanju kritičkog izvještavanja ili insistiranja na odgovornosti kreatora politike.

Orban je uveo novi, kontroverzni medijski zakon, koji je centralizovao i homogenizovao svu proizvodnju vijesti za državnu televiziju, radio i nacionalnu novinsku agenciju i imenovao svih pet članova regulatornog medijskog savjeta.

"Uspjeli su da pripitome i obeshrabre medije. Nećete poći u zatvor ili biti ubijeni kao u Rusiji. Ali ćete izgubiti posao," rekao je Tamas Bodoki, novinar koji upravlja sajtom Atlatsoa. „Cenzura je usvojena,“ dodaje njegov kolega Maroj. „Ljudi štite ono od čega žive, ponašaju se kako se od njih očekuje.“

Nagrađivanje ortaka i kupovina lojalnosti

Među ostalim instrumentima koji se često koriste za iznuđivanje lojalnosti i kažnjavanje neposlušnosti su selektivna upotreba poreskih inspekcija za zastrašivanje poslovnih lidera i pojedinaca kao i dodjela vladinih tendera i licenci.

Orban je, na primjer, uveo novi sistem licenciranja prodaje duvana, uništivši oko 40.000 malih porodičnih preduzeća a potom izdavši oko 5.000 licenci u operaciji kojom su, kako kažu kritičari i nezavisni novinari, nagrađeni ortaci i kupljena lojalnost vladi.

Orbanove pristalice tvrde da on jednostavno ima hrabrosti da skrene sa glavnog evropskog pravca i svoju državu stavi na prvo mjesto

Gordon Bajnaj, opozicioni lider i bivši premijer, opisao je aktuelni politički projekat u Mađarskoj kao izgradnju „orbanistana“, navodeći fudbalski stadion Felčut kao tipični primjer.

Novinar Bodoki opisuje projekat fudbalskog stadiona kao „čisti feudalizam“, nešto što je simptomatčno za novu klimu koju je Orban stvorio u Mađarskoj.

"On je veoma pametna i veoma autoritarna osoba, opsjednut je kontrolom,“ kaže Bodoki. „On vrlo dobro zna kako država funkcioniše. Sve svoje zvaničnike postavlja na ključne pozicije i nema nikakvog poštovanja za nezavisne institucije koje mogu kontrolisati ili ograničiti njegovu moć.“

Međutim, Orbanove pristalice tvrde da on jednostavno ima hrabrosti da skrene sa glavnog evropskog pravca i svoju državu stavi na prvo mjesto. Sigurni su da Mađarska i Orban pobjeđuju. Drugi, međutim, nisu.

"Ovo je zaista tragična priča,“ kaže Molnar. „Ovo je drama o tome kako jednog veoma talentovanog političara uništava sopstvena nadmenost. Mislim da je izgubio.“

Prevela i priredila Angelina Šofranac

Bonus video: