Češka Vlada podnijela ostavku jer je ostala bez podrške parlamenta

Premijer je ostavku podnio predsjedniku Milošu Zemanu, a Vlada će ostati na dužnosti kao prelazna
4 komentar(a)
Rusnok, Foto: Reuters
Rusnok, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2013. 11:44h

Češka vlada, sa Jiržijem Rusnokom na čelu, podnijela je ostavku pošto joj je prošle sedmice izglasano nepovjerenje u parlamentu, nakon samo mjesec dana na vlasti.

Premijer je ostavku podnio predsjedniku Milošu Zemanu, a Vlada će ostati na dužnosti kao prelazna, moguće još nešto više od dva mjeseca, dok političke stranke ne postignu dogovor o održavanju prijevremenih izbora na jesen, prenosi je Rojters.

Donji dom češkog parlamenta izglasao je u petak, 9. avgusta, nepovjerenje vladi premijera Rusnoka, saveznika predsjednika Miloša Zemana.

Protiv njegovog kabineta izjasnilo se 100 poslanika, dok je podršku dobio od 93 poslanika. Prema važećem zakonodavstvu, da bi parlament izglasao povjerenje potrebno je da "za" glasa više od polovine prisutnih poslanika.

Rusnokova vlada imenovana je 10. jula, a prema zakonu morala je da u roku od 30 dana "prođe" glasanje o povjerenju u parlamentu.

Prethodni premijer Češke Petar Nečas je 17. juna podnio ostavku na mjesto premijera i šefa partije poslije višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je umiješana šefica njegovog kabineta Jana Nađova.

Bonus video: