Druga domovina

Azil u EU najčešće traže Rusi, najviše se odbijaju Srbi

Problem najviše pogađa Njemačku, jer skoro četvrtina svih podnosilaca zahtjeva za azil na evropskom tlu bira ovu zemlju za svoju potencijalnu destinaciju
175 pregleda 7 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Www.webapptesting.com
Evropska unija, Foto: Www.webapptesting.com
Ažurirano: 20.02.2019. 21:16h

Zemlje Evropske unije (EU) dnevno dobiju hiljadu zahtjeva za azil, od toga najveći broj podnosilaca dolazi iz Rusije, dok su građani Srbije najčešće odbijani.

U posljednjih 12 mjeseci u EU je stiglo skoro 350.000 zahtjeva za azil, što je skoro hiljadu dnevno, a samo u prvom kvartalu ove godine broj podnosilaca azila u Evropi bio je 85.000, prenose evropski mediji.

Ovaj problem najviše pogađa Njemačku, jer skoro četvrtina svih podnosilaca zahtjeva za azil na evropskom tlu bira ovu zemlju za svoju potencijalnu destinaciju - 83.910 u 2012/13. godini.

Iza nje nalazi se Francuska sa 62.175 zahtjeva za azil, slijedi Švedska, dok je Britanija četvrta najpopularnija destinacija u koju je poželjelo da se preseli 29.950 podnosilaca zahtjeva, od kojih je više od polovine onih starosti između 18 i 35 godina.

Najnoviji podaci statističkog zavoda EU, Eurostat, pokazuju da su u prethodnom periodu Rusi podnijeli najveći broj zahtjeva za azil, a za njima slijede izbjeglice iz ratom razorene Sirije. Prema navedenim podacima, Francuska je odbila 84 odsto zahtjeva za azil, slijedi Belgija sa 71 odsto odbijenih zahtjeva i Nemačka sa 65, pa Britanija sa 60 odsto.

Podnosioci zahteva iz Srbije su, kako se navodi, najčešće bili odbijani u zemljama EU sa čak 97 odsto zahteva koji su riješeni negativno, a najveći procenat odobrenih zahtijeva za azil imaju državljani Sirije (63 odsto).