Papa Franjo pojačao finansijski nadzor u Vatikanu

Zakoni koji su se izričito odnosili na područje vatikanske države prošireni su na predstavništva, tijela i ustanove Svete stolice i neprofitne organizacije poput, na primjer, Caritasa
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2013. 14:47h

Papa Franjo u četvrtak je dodatno pojačao nadzor nad finansijskim operacijama i uslugama u Vatikanu, u saradnji s sekretarijatom evropskih stručnjaka Moneyval, kako bi se spriječili pokušaji pranja novca.

Papa je posebnim ukazom, "motu proprio", pojačao funkcije Uprave za finanaijske informacije (AIF), koju je 2010. ustanovio njegov prethodnik Benedikt XVI, zaduživši je za procjenu i odobravanje svih usluga finansijske prirode koje čine različite ustanove zavisne od Vatikana.

Papa je donio nekoliko mjera, zakoni koji su se izričito odnosili na područje vatikanske države prošireni su na predstavništva, tijela i ustanove Svete stolice i neprofitne organizacije poput, na primjer, Caritasa, koje su usko vezane uz Vatikan.

AIF je dobio novu funkciju preventivnog nadzora, procjene i odobravanja svih tijela koja vode "aktivnosti finansijske prirode", saopšteno je iz Vatikana.

Takođe je ustanovljen "sekretarijat za finansijsku bezbjednost sa zadatkom koordinacije aktivnosti Svete Stolice i države Vatikan u sprječavanju i borbi protiv pranja novca".

Bonus video: