Navaljni dobio finansijske partnere u kampanji za gradonačelnika

Potpisnici, koji su glavnom vlasnici internet kompanija, su u pismu izrazili spremnost da Navaljanom pomognu finansijski, svojom reputacijom i u organizaciji kampanje
1 komentar(a)
Aleksej Navalni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navalni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.08.2013. 13:28h

Trideset i sedam ruskih biznismena podržalo je blogera i kritičara vlasti Alekseja Navaljnog kao kandidata opozicije na izborima za gradonačelnika Moskve.

Oni su sa njim popisali takozvani „socijalni ugovor“ i u zajedničkom pismu objavljenom na portalu "Hopes and Fears" i pozvali sve da podrže predizbornu kampanju Navaljnog, prenose ruski mediji naklonjeni opoziciji.

Potpisnici, koji su glavnom vlasnici internet kompanija, su u pismu izrazili spremnost da Navaljanom pomognu finansijski, svojom reputacijom i u organizaciji kampanje, naveo informacioni internet portal Lenta.ru.

Vlasnik kompanije Wikimart Maksim Faldin izjavio je za poslovni magazin Slon.ru da će svako sam odlučivati o finansijskoj pomoći kandidatu ali i da je mnogo bitnija javna podrška Navaljnom.

Biznismeni od Navaljnog očekuju da štiti neprikosnovenost zakona i nezavisnost sudstva i da „administraciju stavi pod realnu kontrolu društva". Svoju podršku biznismeni objašnjavaju željom i da se državni aparat stavi u službu zakona a istovremeno predstojeće izbore u Moskvi vide kao šansu za promjene.

Dogovor je potpisan nakon što je sud u Kirovu osudio Navaljnog na 5 godina zatvora zbog korupcije i krađe te biznismeni smatraju da je ta presuda dokaz da „bilo koji biznismen u Rusiji može da bude osuđen zbog toga što kupuje i prodaje robu i usluge.“

Navaljni je osuđen po optužbi da je kao savjetnik guvernatora Kirova izvršio pritisak da se jednoj privatnoj firmi proda drvna građa državne kompanije Kirovles po nižoj cijeni.

Navaljni je, po odluci suda pušten da bude na slobodi do pravosnažnosti presude kako bi, prema riječima tužioca koji je puštanje tražio, „mogao da kao i ostali kandidati učestvuje u predizbornim aktivnostima“.

Prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, Navaljni bi na izborima mogao da dobije oko 9 odsto glasova i na drugom je mjestu posle sadašnjeg v.d. gradonačelnika i čovjeka bliskog Kremlju Sergeja Sobjanjina koji ima 55 odsto podrške.

Bonus video: