Mađarska: Tri doživotne kazne zbog ubistva Roma

O surovosti njihovog zločina između ostalog govori činjenica da su jedno dijete od pet godina i njegov otac ubijeni iz vatrenog oružja u trenutku kada su pokušali da pobjegnu
0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Reuters
Budimpešta, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2013. 11:30h

Sud u Budimpešti osudio jedanas tri osobe na doživotni zatvor i jednu na 13 godina pošto je utvrđeno da su krivi za ubistvo šest Roma na sjeveroistoku Mađarske,između 2008. i 2009, godine.

Arpad Kiš, Ištvan Kiš i Žolt Peto osuđeni su na doživotni zatvor, a Ištvan Čontos na 13 godina.

Utvrđeno je da su njih četvorica zločin motivisan rasističkim stavovima, počinili između jula 2008. i avgusta 2009. godine. Oni su tada imali između 28 i 42 godine, a šest Roma su ubili tako što su u više mjesta u Mađarskoj pucali iz vatrenog oružja i bacali "molotovljeve koktele" i ručne bombe.

O surovosti njihovog zločina između ostalog govori činjenica da su jedno dijete od pet godina i njegov otac ubijeni iz vatrenog oružja u trenutku kada su pokušali da pobjegnu iz kuće koja je bila zapaljena, dok je jedna žena ubijena na spavanju.

"Šest mađarskih građana ubijeno je samo zato što su bili Romi.Ta tragedija treba da ostane prisutna u kolektivnom sjećanju naše nacije, kao i sve druge nacionalne tragedije", navodi se u saopštenju mađarske opozicione partije Zajedno.

Prema navodima tužilaštva, četiri osuđenika, koji su bili članovi tvrde struje navijača fudbalskog tima Debrecin, često su dolazili u sukobe sa Romima, a ideja da im se zbog toga osvete nastala je tokom njhovih razgovora u jednom lokalnom baru.

Oni su uhapšeni krajem avgusta 2009. godine.

Trojica glavnih aktera negirali su sve što im se stavlja na teret, a četvrti, koji im je u u vrijeme izvršenja zločina bio vozač, priznao je da je kriv, ali je rekao da direktno nije učestvovao u ubistvima.

Suđenje je počelo 25. marta 2011. godine. Tužilaštvo je za trojicu tražilo kaznu doživotnog zatvora, a za četvrtog, koji je priznao krivicu, 20 godina.

Presuda im je izrečena u trenutku kada Mađarska obilježava godišnjicu masovnog ubistva Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su nacisti 2. avgusta 1944. godine u koncentracionom logoru Aušvic u Poljskoj ubili gotovo 3.000 Roma.

Romi čine između pet i osam procenata stanovništva u Mađarskoj, ali su i danas u toj zemlji veoma često izloženi ozbiljnoj diskriminaciji.

Bonus video: