Španija razmišlja o oštrim mjerama protiv Gibraltara

Blagu politiku koju je sprovodila prema Gibraltaru prethodna španska vlada, zbog eskalacije spora oko područja za ribolov, mogle bi da zamijene mnogo oštrije mjere
60 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 11:49h

Španija razmišlja o uvođenju mjera protiv britanske teritorije Gibraltar zbog eskalacije spora oko područja za ribolov, izjavio je u intervjuu objavljenom u nedjelju španski ministar spoljnjih poslova Hoze Manuel Garsia-Margaljo.

"Zabava je gotova" , rekao je Garsia-Margaljo za novine ABC, misleći pritom na višegodišnju blagu politiku prema Gibraltaru koju je praktikovala prethodna socijalistička vlada.

Ministar je kazao da Španija ozbiljno razmišlja o uvođenju naknade za prelazak granice od 50 eura i o istragama o utajama poreza hiljada stanovnika Gibraltara koji posjeduju imovinu u Španiji. Naknada na granici bitno bi uticala na turiste i žitelje Gibraltara koji prelaze granicu radi posla.

Španija takođe razmišlja i o zatvaranju vazdušnog prostora za avione koji lete prema aerodromu u Gibraltaru kao i o izmjeni i donošenju novih pravil bkojima bi uspjela da "iscijedi" porez od mnogobrojnih internet kompanija sa sjedištem na Gibraltaru, rekao je španski ministar.

Španija osporava Britancima suverenitet nad Gibraltarom, teritorijom na južnom rtu Španije, na kojem živi oko 30.000 ljudi, i čijom privredom dominira of-šor bankarstvo, internet kockarnice i turizam.

Na Gibraltaru je održan referendum 17. novembra 2002. Izlaznost je bila 90 %, a 99 % glasača je bilo za zadržavanje britanskog suvereniteta. Samo 187 stanovnika Gibraltara bilo je za podijeljeni suverenitet između Britanije i Španije.

Britansko ministarstvo spoljnjih poslova objavilo je da će zatražiti objašnjenje od Španije vezano za mjere koje bi mogla da nametne Gibraltaru. Prethodna socijalistička vlada Španije imala je blaži stav prema Gibraltaru, dok vlada desnog centra španskog premijera Mariana Rahoja sada počinje da zauzima žešći stav.

Najnovije napetosti između Španije i britanske teritorija počele su prije 10 dana nakon što su gibraltarski brodovi počeli sa odlaganjem betonskih blokova u more u blizini obale. Vlasti Gibraltara su kazale da grade vještački greben kako bi povećli riblju populaciju. Španija je međutim kazala da će greben blokirati njene ribarske barke i otežati granične provjere.

Galerija

Bonus video: