Njemačka raskinula sporazum o razmjeni informacija sa VB i SAD

Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je objavio da će efekat raskida biti trenutan
1 komentar(a)
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2013. 16:57h

Njemačka je raskinula sporazum star više decenija o razmjeni informacija sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama, usred kontroverzi koje je pokrenuo bivši američki obavještajac Edvard Snouden.

Snouden je otkrio podatke o masovnim projektima prisluškivanja, a njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je objavio da će efekat raskida biti trenutan.

Vestervele je objasnio da je raskid pakta koji sklopljen krajem 60-ih godina prošlog vijeka "neophodna i ispravna posljedica rezultata rasprava o zaštiti privatnosti", prenosi CNN.

Iako je potez simboličan, on odražava pritisak javnosti kom su bili izloženi njemački lideri nakon Snoudenovih otkrića.

Iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova su potvrdili da je sporazum raskinut, ali i dodali da nije bio korišćen bar 20 godina.

O pitanju privatnosti su razgovarali i lideri SAD i Njemačke, Barak Obama i Angela Merkel, a i druge evropske nacije su izrazile zabrinutost zbog američkih programa, naročito Francuska.

Podsjetimo, Špigl je objavio povjerljive informacije kako je američka agencija NSA ozvučila prostorije Evropske unije u Vašingtonu i Njujorku, i imala operaciju prisluškivanja zgrade EU u Briselu.

Bonus video: