BITKA ZA UTICAJ

Kremlj angažuje blogere da pomognu u borbi na društvenim mrežama

Po izvoru bliskom Kremlju, ruske vlasti nastoje da kontrolišu razgovore o korupciji ili nacionalizmu
1 komentar(a)
Rusija kompjuteri, Foto: Shutterstock
Rusija kompjuteri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2013. 11:25h

Kremlj je odlučio da angažuje blogere kako bi se borio protiv sve većeg uticaja opozicije na društvenim mrežama, piše danas provladin dnevnik Izvestija.

Po izvoru bliskom Kremlju, ruske vlasti nastoje da kontrolišu razgovore o korupciji ili nacionalizmu koji se vode na internetu.

"To ne znači da će informacije biti predstavljane povoljnije po nas, već ne treba da prepustimo da razgovori idu u destruktivnom pravcu", kaže taj izvor Izvestije.

Taj zvaničnik objašnjava da "često informacija nekog blogera formira povoljnije mišljenje javnosti nego informacija koju predstavi vlast".

On dodaje i da "više zemalja uključujući i SAD, praktikuje istu politiku".

Po analitičaru Stanislavu Belkovskom, "Kremlj želi da napravi jedinicu blogera koja će za njega raditi istu stvar kao Navalni i njegovo društvo" za opoziciju.

Glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navalni nedavno je osuđen na pet godina zatvora zbog objavljivanja slučajeva korupcije na internetu.

Internet je glavno sredstvo djelovanja ruske opozicije, a društvene mreže imale su veliku ulogu u talasu protesta u Rusiji u zimu 2011-2012. godine.

Preporučujemo za Vas