čeka se pomoć

Na šta je sve Grčka trošila novac

Današnji izvještaji, međutim, ukazuju na to da je Bundestag dao zeleno svjetlo za puštanje tranše
55 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 23:11h

Evrozona i Međunarodni monetarni fond (MMF) bi ove nedjelje trebalo da isplate 5,8 milijardi eura vrijednu tranšu pomoći Grčkoj.

Ali se, zbog toga što Atina u avgustu treba da vrati dvije milijarde eura povjeriocima, grčki mediji fokusiraju na činjenicu da je veći dio novca koji je Atina primila od 2010. godine otišao na otplatu postojećih dugova.

Grčka bi danas od evrozone trebalo da primi četiri milijarde eura pomoći, dok se danas takođe očekuje sastanak izvršnog odbora MMF-a, koji će odlučivati o isplati 1,8 milijardi eura, piše grčki dnevni list Ekatimerini.

Nakon što je radna grupa prošle nedjelje odobrila transfer 2,5 milijardi eura svježeg novca iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost i 1,5 milijardi eura profita ostvarenog u centralnim bankama evrozone na prodaji grčkih obveznica, na putu isplate novca Grčkoj stoji samo odobrenje nacionalnih vlasti, kao što je njemački parlament.

Današnji izvještaji, međutim, ukazuju na to da je Bundestag dao zeleno svjetlo za puštanje tranše.

Grčki mediji ističu da je oko polovina od 209 milijardi eura, koliko je Atina primila od maja 2010, upotrebljena za otplatu kamatnih stopa i prispjelih dugova. List Naftemporiki navodi da je 60 milijardi evra otišlo na otplatu duga od 2010. do ove godine, dok je 40 milijardi otišlo na otplatu kamatnih stopa.

Pored toga, 48 milijardi uloženo je u dokapitalizaciju grčkih banaka. Vlasnici grčkih obveznica koji su učestvovali u prošlogodišnjoj restrukturi duga primili su ukupno 35 milijardi eura.

Na program otkupa obveznica je kasnije iste godine otišlo još 11 milijardi eura, a 15 milijardi odvojeno je za pokrivanje raznih budžetskih potreba.

Galerija