Dobit Ryanaira pala zbog poskupljenja goriva

Dobit nakon oporezivanja je u periodu april-jun smanjena je 21 odsto na 78,1 milion eura, u odnosnu na 98,9 miliona iz istog perioda prošle godine
1 komentar(a)
Ryanair, Foto: Wikimedia
Ryanair, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 29.07.2013. 08:16h

Neto profit irske niskotarifne aviokompanije Ryanair smanjen je za više od petinu u drugom kvartalu, zbog poskupljenja goriva i viših operativnih troškova.

Dobit nakon oporezivanja, kako je saopšteno iz kompanije, u periodu april-jun smanjena je 21 odsto na 78,1 milion eura, u odnosnu na 98,9 miliona iz istog perioda prošle godine.

Prihodi su porasli pet odsto na 1,34 milijardi eura, u odnosu na 1,28 milijarde iz istog perioda prošle godine, dok je broj putnika u drugom kvartalu ove porastao za tri odsto na 23,2 miliona putnika u odnosu na isti period prošle godine.

U kompanijskom saopštenju se izražava oprez kada je nastavak godine u pitanju, s obzirom na otežane uslove na tržištu "praćene recesijom, mjerama štednje, visokim cijenama goriva i prekomjernim porezima koji pogadjaju tražnju za avionskim prevozom".

Izvršni direktor Ryanaira, Michael O' Leary je kazao da, uprkos svemu, kompanija zadržava prognozu profita za ovu godinu na 570 do 600 miliona eura.

Ryanair od ove godine posluje i u Crnoj Gori, sa prvom linijom od Podgorice do Brisela.

Bonus video: