SUD U STRAZBURU

Suđenje Hodorkovskom nepravično

Sudije smatraju da je optužnica protiv Hodorkovskog i Lebedeva "počivala na čvrstim osnovama", ali da je suđenje bilo "nepravično" i da "nije opravdano njihovo pritvaranje u udaljenim zatvorima"
0 komentar(a)
Hodorovski, Foto: RT
Hodorovski, Foto: RT
Ažurirano: 25.07.2013. 10:07h

Suđenje bivšim ruskim magnatima Mihailu Hodorkovskom i Platonu Lebedevu bilo je nepravično, ocijenio je danas Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Sudije smatraju da je optužnica protiv Hodorkovskog i Lebedeva "počivala na čvrstim osnovama", ali da je suđenje bilo "nepravično" i da "nije opravdano njihovo pritvaranje u udaljenim zatvorima".

U dugoj i složenoj presudi ukazuje se da je Rusija u više tačaka prekršila Evropsku konvenciju za ljudska prava, prvenstveno "prava na pravično suđenje", "povrede privatnosti u odnosima advokat/klijent" kao i "prikupljanja i ispitivanja dokaza od strane prvostepenog suda".

Sudije nisu, međutim, ništa prigovorile Rusiji po pitanju nepristrasnosti sudije koji je predsjedavao vijećem 2005. godine, niti kada je riječ o vremenu ostavljenom odbrani da se pripremi za suđenje.

Kao i u prethodnoj presudi iz 2011. godine, Sud nije priznao da je u pitanju politički motivisano suđenje kao što su to tražili podnosioci tužbe.

Sud je naložio Rusiji da isplati 10.000 eura Hodorkovskom zbog moralnih predrasuda, a odbio je zahtjev Lebedeva za materijalnom odštetom.

Hodorkovski i njegov saradnik Platon Lebedev osuđeni su na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije u aferi za koju mnogi tvrde da je bila maskirani obračun vlasti sa biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Moskovski sud im je u decembru 2012. smanjio kaznu zatvora sa 13 na 11 godina. Prema toj odluci, oni bi iz zatvora trebalo da izađu 2014, Lebedev u avgustu, a Hodorkovski u oktobru.

Preporučujemo za Vas