Predsjednik Češke traži represivne mjere protiv neonacista i radikala

"Jedini put je aktivna represija. Znači, razbijati u samom začetku njihove demonstracije i pseudokoncerte gdje dižu ruke i nacistički pozdrav 'Zig hajl..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 10:31h

Predsjednik Češke Miloš Zeman ocijenio je da su u Češkoj potrebne jače represivne mjere protiv neonacista i radikala i njihovih antiromskih pohoda uz obavezno skandiranje "Češka Česima".

"Jedini put je aktivna represija. Znači, razbijati u samom začetku njihove demonstracije, njihove pseudokoncerte gdje dižu ruke i nacistički pozdrav 'Zig hajl', zaplijeniti robu u radnjicama gdje se prodaju nacistički simboli. To je po mom mišljenju efikasan put", kazao je Zeman češkoj agenciji CCTK.

Češki predsjednik je podsjetio da je ranije kazao da ga parola "Češka Česima" podsjecha na fašističko "Juden raus" i apelovao da vlasti protiv neonacista i radikala primijene daleko strože represivne mjere nego do sada.

"Prevaspitavanje, ma koliko bih to želio, neefikasan je put, zato što možete prevaspitati nekoga ko u mozgu ima dovoljan broj vijuga, a kod skinhedsa to nije uvijek slučaj", rekao je Zeman.

Putem izrugivanja rasističkim i ksenofobnim predrasudama u češkom društvu krenula je ovog ljeta grupa mladih Čeha koja je otvorila sajt Stop Česima (www.stopcechum.cz), a planira 24. avgusta i hepenig-pohod protiv Čeha u Češkoj.

Moto sajta je "Lažu, kradu, varaju, siluju i ubijaju. Nek se vuku natrag na Jadran", a na sajtu su parodije ideoloških parola neonacista i rasističkih komentara običnih Čeha, ali primijenjene obratno, na same Čehe.

Na sajtu su i izmišljena istraživanja javnog mnjenja prema kojem navodno dvije trećine Čeha ne žele Čeha za susjeda.

Odluku da oštro i grubo parodiraju ksenofobne i rasističke stavove u češkom društvu trojica mladih je donijela nakon lavine rasističkih i vulgarnih komentara, čak i prijetnji fizičkim nasiljem kada je jedna mlada Romkinja rodila prve petorke u Češkoj, a vlasti i sponzori, kao što je slučaj i sa trojkama i četvorkama, odlučili da mladoj romskoj porodici pomognu.

"Prvi podstrek da pokrenemo inicijativu bilo je rođenje petorki kada smo bili suočeni sa tako nevjerovatnim talasom mržnje prema tek rođenom djetetu na koje se odmah od rođenja gleda kao na budućeg parazita, budućeg lopova i budućeg ubicu. Takvi stavovi su me razbjesneli i prestrašili", kazao je nedjeljniku Tiden jedan od organizatora inicijative.

Inicijativa "Stop Česima u Češkoj" otvorila je profil i na Fejsbuku, ali paradoksalno, ocijenjen je kao pravi a ne parodirani satirični sadržaj i administracija je od sredine juna već dva puta ukidala taj profil, iako ne dira profile "Ne želimo Cigane u Češkoj" ili "Ne želimo islam u Češkoj".

"Neonaciste je naš sajt veoma razbjesnio, što je super. Međutim, većina posjetilaca sajta odmah shvata šta želimo i na našem profilu na Fejsbuku sjajno parodiraju izražavanje neonacista", kazao je jedan od organizatora inicijative kome zbog pretnji i fizičkom likvidacijom od strane radikalnih nacionalista češki mediji ne objavljuju ime. Na Fejsbuku je trenutno aktivan treći profil te antirasističke inicijative.

Galerija

Bonus video: