Gradonačelnik Šolea: Hitler nije pobio dovoljno Roma

Burdule, koji je poslanik centrističke stranke Unije demokrata i nezavisnih u donjem domu francuske skupštine, tvrdi da su njegove riječi izvučene iz konteksta i da je snimak montiran
84 pregleda 0 komentar(a)
Žil Burdule, Foto: Telegraph.co.uk
Žil Burdule, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 24.07.2013. 09:46h

Francusko tužilaštvo započelo je preliminarnu istragu protiv gradonačelnika grada Šolea, Žila Burdulea koji je grupi Roma smještenih nelegalno u blizini njegovog grada rekao da ih "Hitler možda nije dovoljno pobio".

Burdule, koji je i poslanik u donjem domu francuske skupštine, tu rečenicu koja je snimljena, izrekao je u nedjelju, nakon što ga je nacističkim pozdravima isprovocirala grupa putujućih Roma, koji su nelegalno podigli kamp u Šoleu, izvještava AFP.

Ta grupa Roma je parkirala više od 100 automobila na jednoj livadi u blizini Šolea, javili su lokalni mediji.

Prema podacima Evropskog udruženja za zaštitu ljudskih prava, u Francuskoj je tokom 2012. iz ilegalnih kampova raseljeno gotovo 12.000 Roma, od kojih 80 odsto silom

Burdule, koji je poslanik centrističke stranke Unije demokrata i nezavisnih (UDI) u donjem domu francuske skupštine, tvrdi da su njegove riječi izvučene iz konteksta i da je snimak montiran.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Vals se danas založio da poslanik Žil Burdule bude strogo kažnjen, nakon što je jedan novinar snimio njegovu izjavu.

"Ovakvi komentari su odbrana zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata, odbrana nacizma, a kada dolaze od jednog gradonačelnika i člana parlamenta potpuno se neprihvatljivi", izjavio je ministar Vals televiziji TELE.

Slučaj Burduleovog komentara je već predat javnom tužiocu koji treba da procijeni da li on predstavlja "odbranu zločina protiv čovječnosti".

Burdule rizikuje i da bude izbačen iz stranke UDI čiji izvršni komitet će se sastati u srijedu.

Francuska, inače, sprovodi politiku sistematskog demontiranja ilegalnih kampova i repatrijacije Roma rumunske i bugarske nacionalnosti. EU dovodi u pitanje legalnost takvih postupaka.

Prema podacima Evropskog udruženja za zaštitu ljudskih prava, u Francuskoj je tokom 2012. iz ilegalnih kampova raseljeno gotovo 12.000 Roma, od kojih 80 odsto silom.

U Francuskoj živi od 250.000 do 300.000 Roma lutalica, od kojih su većina francuski državljani. Oni imaju specijalan status koji im dozvoljava da preko ljeta privremeno parkiraju svoje mobilne kuće na određenim mjestima na otvorenom prostoru gdje mogu da koriste priključke za struju i vodu.

Bonus video: