Putin: Kremlju potrebno partnerstvo sa crkvom

Putin smatra da je crkva prirodno popunila "moralni vakum" nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza.
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2013. 14:08h

Vladimir Putin pozdravio je Rusku pravoslavnu crkvu kao "prirodnog partnera" Kremlja, u kome se veliča uspon crkve nakon represije tokom sovjetske vladavine.

"U ključnim momentima naše istorije, naš narod je tragao za svojim korijenima, moralnim temeljima, vjerskim vrijednostima", rekao je Putin u dokumentarnom filmu "Drugo krštenje Rusa".

Dvočasovni film prikazuje izvode iz intervjua s patrijarhom Kirilom i raznim crkvenim velikodostojnicima, kao i s predsjednikom Putinom koji je rekao da je crkva prirodno popunila "moralni vakum" nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza.

"Bio je to prirodni preporod ruskog naroda", rekao je on i dodao da postoji više nivoa saradnje između ruske države i crkve, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, ruska crkva je prirodni partner države i "faktor ujedinjenja ljudi" na teritoriji bivšeg SSR-a.

U filmu, koji je napravilo odeljenje za javnost Ruske pravoslavne crkve, ističe se da Rusija godišnje gradi hiljadu crkava u svijetu, što je bez presedana u istoriji hrišćanstva.

Posmatrači kažu da je primjetno da je tokom prošle godine sa patrijarhom Kirilom na čelu crkve došlo do zbližavanja ruske države i crkve i da državna televizija često prenosi proslavu vjerskih praznika i patrijarhove govore.

Bonus video: