Je li ovo spasilac Belgije?

Ovakvu srdačnu dobrodošlicu, a naročito izmiješanost Flamanaca i Valonaca, nije niko očekivao
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 19:33h

Skoro nevjerovatno u Belgiji: Valonci i Flamanci zajedno su u velikom broju stajali ispred kraljevske palate i kad se pojavio novi kralj Filip i kraljica Matilida, uzvikivali na oba jezika: „Živio kralj!“

Ovakvu srdačnu dobrodošlicu, a naročito izmiješanost Flamanaca i Valonaca, nije niko očekivao, pa su prvi naslovi u belgijskim medijima nakon krunisanja Filipa i njegove svečane zakletve bili: „Je li ovo kralj koji može spasti Belgiju?“

Ceremonija abdikacije kralja Alberta II i krunisanja novog kralja Filipa, počela je ujutru svečanom misom u briselskoj katedrali, a nastavila se u kraljevskoj palati. Kralj Albert II abdicirao je pred vladom premijera Elia di Rupa, članovima belgijskog federalnog parlamenta, predsjednicima tri regije i tri jezičke zajednice koje čine Belgiju, i pred predsjednicima svih stranaka, uz izuzetak Barta de Vevera, šefa flamanske separatističke N-Va. Ipak, veliki broj poslanika iz redova N-Va bio je na svečanosti, a prve reakcije flamanske štampe na izostanak De Vevera bile su negativne.

Među centralnim gostima na svečanosti bio je i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, a u katedrali, nakon svečane mise, bile su intonirane jedna za drugom belgijska i evropska himna, „Oda radosti“. Jedan Barosov diplomata prokomentarisao je kako je Belgija Evropu postavila u samo srce čak i ovog duboko nacionalnog događaja.

Zakletva kralja Filipa bila je puna simbolike, jer je novi kralj Belgijanaca, između ostalog, najavio da će štititi „integritet zemlje“ i njenu nezavisnost. Kralj Filip time je poručio da niti smatra da će se Belgija podijeliti na flamanski i valonski dio, niti da će se, ukoliko se to desi, frankofona Valonija priključiti Francuskoj.

Zakletva i ceremonija bile su ipak mnogo drugačije od zakletve koju je položio, prije 20 godina, Filipov otac. Belgija je u međuvremenu prešla put od centralizovane do federalne zemlje, i to se simbolički potvrdilo kada su stari i novi kralj na ceremoniji, kojoj su prisustvovali predstavnici federalne vlasti, govorili naizmjenično na francuskom i flamanskom.

Kralj je prethodno najavljen na sva tri zvanična jezika – francuskom, flamanskom i njemačkom, koji nije u širokoj upotrebi.

Abdikacija i polaganje zakletve novog kralja odvili su se u samoj palati, a nakon pojavljivanja cijele porodice na balkonu, i svečane parade, bivši kralj i kraljica pješke su se vratili u palatu, a kralj Filip i kraljica Matilda nastavili su da pozdravljaju okupljene građane.

Galerija

Bonus video: