Belgijski kralj Albert II predaje tron sinu Filipu

Tokom 20 godina koliko je na prijestolu, Albert II bio je svojevrsni garant jedinstva svoje jako podijeljene, ili kako ovdje, naročito na flamanskoj strani, kažu "vještačke" zemlje
123 pregleda 0 komentar(a)
kralj Albert, princ Filip, Foto: Reuters
kralj Albert, princ Filip, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2013. 07:55h

Belgijski kralj Albert II danas će abdicirati u korist svog sina Filipa što će biti treća vladarska abdikacija ove godine, nakon pape Benedikta i holandske kraljice Beatriks.

Kada je Albert II 3. jula najavio abdikaciju svi su bili iznenađeni – mada se o toj mogućnosti govorkalo, smatralo se da će dosadašnji kralj na tronu ostati makar još godinu i po, dok se ne završe belgijski parlamentarni izbori.

Naime, svaki belgijski izbori su svojevrsna drama. Zemlja se svaki put iznutra razdvaja na valonski (gdje se govori francuski) i flamanski dio (gdje se govori holandski). Da li će se ova razdvajanja završiti konfederacijom ili u vidu dvije države ubuduće će nadgledati novi kralj, Filip.

Tokom 20 godina koliko je na prijestolu, Albert II bio je svojevrsni garant jedinstva svoje jako podijeljene, ili kako ovdje, naročito na flamanskoj strani, kažu "vještačke" zemlje.

Filip je po profesiji vojnik, borbeni pilot, ali pruženo mu je vrlo široko obrazovanje iz politike i međunarodnih odnosa

"Uvjeren sam da je održavanje kohezije naše federalne države od vitalnog značaja, ne samo za kvalitet našeg zajedničkog života, već i za očuvanje blagostanja svih nas", rekao je monarh u govoru koji su prenosile televizije.

Albert II preuzeo je kraljevsku titulu nakon smrti svog brata, Boduena. Boduen je na prijesto došao vrlo mlad, jer je i njegov otac abdicirao (ali zbog predaje zemlje nacistima), i vladao je 44 godine. Umro je iznenada.

Boduen je bio zaista omiljen u obje jezičke zajednice, jer je bio kralj reformator. On je potpisao odricanje od belgijske kolonije Konga i lično je prisustvovao proglašenju nezavisnosti te afričke zemlje. Kod kuće, nadgledao je prve promjene ustava i davanje većih prava Flandriji, što su zahtijevali Flamanci.

Kako on i njegova supruga, kraljica Fabiola, nisu imali djece, pripremao je svog nećaka, Filipa, za prijesto. Međutim, nakon njegove prerane smrti (umro je sa 63 godine) kraljevski tron je, kao prelazno rješenje, preuzeo njegov brat Albert.

Kralj Albert II je dočekan mlako, ali iako nije imao Boduenovu harizmu, pokazao se kao dobar vladar.

U Belgiji kralj ima možda najmanje ceremonijalnu ulogu od svih evropskih monarhija. U ovoj ustavnoj monarhiji kralj je prilično prisutan u političkom životu zemlje.

Filip će biti prvi belgijski kralj koji će plaćati porez, i svi njegovi prihodi i rashodi biće pod najstrožom mogućom kontrolom

Albert II je upravo premijeru Eliu di Rupu jedinom rekao za namjeru da napusti prijesto.

Navodi se da je razlog za to umor. Albert II nije bolestan, ali vjerovatno smatra da je vrijeme da Filip, njegov 53-godišnji sin preuzme mjesto za koje je oduvijek bio pripreman.

Filip je po profesiji vojnik, borbeni pilot, ali pruženo mu je vrlo široko obrazovanje iz politike i međunarodnih odnosa. Veoma je bitna činjenica da tečno govori flamanski, a njegova vrlo lijepa supruga, Matilda, je Flamanka.

Da li će to biti dovoljno da se zemlja očuva, tek će se vidjeti. Sve što zvanično govori i piše biće na tri zvanična jezika Belgije (treći je njemački). Čak će i svoje ime pisati u tri varijante.

Belgijanci su u istraživanjima javnog mnjenja pokazali da su saglasni da kralj odstupi i da pruži šansu Filipu. Valonci podržavaju kraljevsku familiju mnogo više od Flamanaca koji žele republiku.

Filip će biti prvi belgijski kralj koji će plaćati porez, i svi njegovi prihodi i rashodi biće pod najstrožom mogućom kontrolom.

Bonus video: