BEZ PRESEDANA

Kremlj podijeljen oko Navaljnija?

Dan nakon što je osuđen na pet godina zatvora, ruski opozicionar privremeno pušten na slobodu
6 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 20:15h

Rusija je neočekivano oslobodila iz pritvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnija nakon što su hiljade ljudi izašle na ulice, kritikujući pretogodišnju zatvorsku kaznu kao surovi pokušaj predsjednika Vladimira Putina da ga ućutka.

Pravni eksperti u Rusiji su ocijenili da je to „jedinstven slučaj u ruskom sudskom sistemu“.

Nameće se pitanje zašto je odmah oslobođen ako je po srijedi politički progon u cilju eliminisanja protivnika iz igre.

Tužilac je u četvrtak tražio kaznu od šest godina zatvora i hapšenje odmah nakon donošenja sudske odluke. Pošto je sud odlučio da Navaljni bude kažnjen sa pet godina zatvora i uhapšen, isti tužilac je podnio žalbu sa zahtjevom da se kazna zatvora odloži sve dok sudska odluka ne stupi na snagu, ali da na snazi ostane zabrana napuštanja Moskve.

Nije iznanađujući samo zahtjev tužioca za ublažavanje uslova pritvora već i činjenica da je regionalni sud pristao sa sasluša žalbu dan nakon što je ona podnesena.

Navaljni, koji je odluku pozdravio kao pobjedu moći naroda, se čak našalio, tražeći da se provjeri identitet tužioca Sergeja Bogdanova.

Neki analitičari strahuju da je ovaj iznenadni potez nastavak diskreditacije Navaljnog tako što će mu biti dozvoljeno da učestvuje i izgubi na moskovskim izborima a onda će ga poslati u zatvor kao osuđenog kriminalca i političkog gubitnika

„Moguće je da je to bio njegov dvojnik zato što je upravo tužilac Bogdanov tražio da budem uhapšen u sudnici“, rekao je Navaljni.

Tužilac je svoju žalbu obrazložio činjenicom da je Navaljni kandidat na izborima i da po zakonskim propisima ima pravo da učestvuje na njima.

Presuda Navaljniju je izrečena samo 24 sata nakon što su ga izborne vlasti u Moskvi registrovale kao kandidata na izborima za gradonačelnika 8. septembra, čime je postao najjači opozioni protivkandidat aktuelnom prvom čovjeku grada Sergeju Sobjanjinu, koji ima podršku Kremlja.

Sobjanjin je rekao da bi volio da se nadmeće sa Navaljnijem.

Izvor blizak prvom čovjeku Moskve, koji se pominje i kao potencijalni premijer, rekao je da je Sobjanjin zabrinut da bi eliminacija Navaljnija kao kandidata bacila mrlju na njegovu očekivanu pobjedu.

Navaljni će se žaliti na presudu, kojom je proglašen krivim za pronevjeru 16 miliona rubalja iz jedne drvoprerađivačke firme dok je bio savjetnik guvernera oblasti Kirov 2009.

Nečekivano oslobađanje bi moglo značiti da je Kremlj zabrinut zbog oživljavanja protesta ili sukoba unutar elite oko toga kako dalje da postupaju prema čovjeku čija je popularnost rasla kroz protivljenje Putinovom režimu.

Međutim, neki analitičari strahuju da je ovaj iznenadni potez nastavak diskreditacije Navaljnija tako što će mu biti dozvoljeno da učestvuje i izgubi na moskovskim izborima a onda će ga poslati u zatvor kao osuđenog kriminalca i političkog gubitnika.

Navaljni ima sve veću podršku među ruskom urbanom omladinom. Međutim, nedavna anketa nezavisnog Levada centra je pokazala da ga na izborima za gradonačelnika podržava samo četiri odsto birača.

U Moskvi su se pojavile spekulacije da relativno tvrdolinijaške snage povezane sa bezbjednosnim snagama – takozvani siloviki – vrše pritisak da se Navaljni odmah pošalje u zatvor, vjerovatno da bi ga spriječili da otkriva korupciju na visokom nivou.

Navaljni godinama vodi kampanju protiv vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i u blogovima redovno iznosi navode o korupciji.

Njegova popularnost je porasla kada je inspirisao masovne proteste protiv Kremlja i Putina u decembru 2011.

Putin nije komentarisao presudu protiv Navaljnija niti njegovo oslobađanje iz pritvora. Njegov portparol Dmitrij Peskov je opisao demonstrante kao „rulju“ i upozorio da su protesti nezakoniti jer su održani bez odobrenja vlasti.

„Nema sumnje da je nemoguće povlađivati takvim ruljama i samo se možemo nadati da će se u budućnosti sve odvijati u zakonskom okviru,“ rekao je Peskov novinarima.

Suđenje je stvar sudova „i nema nikave veze sa predsjednikom,“ rekao je.

Neki analitičari kažu da Kremlj, i poslovna i bezbjednosna zajednica oko njega, djeluju podijeljeno oko Navaljnog.

„Zaista postoji podjela u eliti i izgleda da neće biti mirnog ishoda,“ rekla je politička analitičarka Ela Panejah.

Iako Navaljni ne predstavlja neposrednu prijetnju za Putina, njegova kontrola vlasti odavno zavisi od očuvanja mira i ravnoteže snaga između konzervativaca i liberalnijih snaga oko njega.

„Mislim da je podjela u vrhu piramide Kremlja sada postala apsolutno očigledna,“ smatra Aleksej Roščin, veteran savjetnik u kampanjama i sociolog.

Članovi kremaljske komisije za ljudska prava su podržali pozive za nezavisnu reviziju slučaja protiv Navaljnija, prenijela je agencija Interfaks.

SAD i EU su izrazile zabrinutost u vezi sa presudom Navaljniju, rekavši da ona nameće pitanja o vladavini prava i odnosu Rusije prema Putinovim protivnicima.

Galerija

Preporučujemo za Vas