Obračun sa rimskom "mafijom s plaže"

Gradonačelnik Rima Injacio Marino pokrenuo kampanju kako bi otrgao priobalni kvart Ostija iz ruku mafije. Posljednjih godina rimska obala postala plodno tlo za kriminal, mjesto krvavih sukoba među klanovima
201 pregleda 1 komentar(a)
Ostija, Rim, Foto: Google earth
Ostija, Rim, Foto: Google earth
Ažurirano: 18.07.2013. 20:15h

Novi gradonačelnik Rima Injacio Marino, pokrenuo je kampanju u namjeri da otrgne priobalni kvart Ostija iz ruku mafije, koja kontroliše popularne plaže na koje hiljade Rimljana svakog ljeta odlaze sklanjajući se od vrućine.

Marino je objavio da dozvole za prilaz moru u zamjenu za ležaljke na plaži - sistem koji je na snazi duž većeg dijela italijanske obale - lokalni savjet Ostije više neće izdavati, pošto ga je policija optužila za povezanost sa organizovanim kriminalom.

"Posljednjih godina rimska obala postala je plodno tlo za kriminalne aktivnosti, mejsto krvavih sukoba među klanovima, koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad važnim oblastima gradske ekonomije", saopštio je Marino, koji je za gradonačelnika Rima izabran prošlog mjeseca.

Policija je u ponedjeljak upala u prostorije gradskog savjeta za izdavanje dozvola, zaplijenila dokumenta i pokrenula istragu protiv nekih zaposlenih, osumnjičenih da su sarađivali sa mafijaškim klanom Spada, prenio je Rojters.

Marino je rekao da će direktor i menadžer kancelarije za izdavanje dozvola biti smijenjeni, kao i da će taj posao preuzeti njegova kancelarija u Rimu.

Istraga o mafijaškoj aktivnosti na obali Rima, pojačana je pošto su, usred bijela dana, ubijeni Frančesko Antonini zvani "Brčić" i Đovani Galeoni "Crni pacov", 2011. godine, ispred bara na plaži.

U vezi sa ovim ubistvom, policija je prošle nedjelje uhapsila jednog člana klana Spada.

Prema pisanju lista Korijere dela sera, Antonini i Galeoni nekada su pripadali kriminalnoj organizaciji Banda dela Maljana iz Rima.

Bonus video: