Njemačka poručila Grcima da ne očekuju smanjenje duga

Volfgang Šojble ne uživa popularnost u Grčkoj, s obzirom na to da ga mnogi u zemlji vide kao autora programa štednje koji je nametnua njihovoj zemlji i uzrok je njihovih patnji
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 09:42h

Bio je to dobar dan za pješake u Atini. Nekoliko ulica u grčkoj prijestonici bilo je zatvoreno, što je dovelo do saobraćajnih gužvi u drugim djelovima grada. Svi znaju ko je uzrok ovog haosa. Njegovo ime krasilo je juče naslovne strane dnevnih listova i odzvanjalo sa radija: Volfgang Šojble.

Kada je njemački ministar finansija doputovao u Atinu juče ujutro, dočekale su ga visoke mjere bezbjednosti.

Policija je iz predostrožnosti zabranila „sve vanjske susrete i demonstracije“ tokom cijelog dana. Volfgang Šojble, na kraju krajeva, ne uživa popularnost u Grčkoj, s obzirom na to da ga mnogi u zemlji vide kao autora programa štednje koji je nametnua njihovoj zemlji i uzrok je njihovih patnji. On je, ukratko, nepoželjan gost.

Berlin je nagovijestio da će sa 100 miliona eura pomoći 500 miliona eura vrijedan fond čiji je cilj pružanje pristupačnih zajmova vlasnicima malih i srednjih preduzeća u Grčkoj

Ali nedugo po dolasku, Šojble je pokušao da popravi atmosferu hvaleći napredak Grčke u smanjivanju duga i obračunom sa ekonomskom krizom koja muči ovu zemlju posljednjih šest godina. Atina je napravila „velike korake u pravcu konsolidacije njene ekonomije,“ kazao je konferenciji za novinare u Njemačko-grčkoj industrijskoj i privrednoj komori u Atini. Ovo su teška vremena za Grke, kazao je, ali ne postoji drugi način.

Šojble je pozvao Atinu da nastavi proces privatizacije državnih kompanija i izrazio uvjerenje da će ekonomija uskoro ponovo početi da raste. „Radimo zajedno“ na postizanju tog cilja, kazao je, premda upozorivši da kriza u eurozoni još nije okončana.

I, kao svaki dobar gost, Šojble je svojim domaćinima donio poklone, najavljujući da će Njemačka učestvovati u osnivanju investicionog fonda u Grčkoj. Berlin je nagovijestio da će sa 100 miliona eura pomoći 500 miliona eura vrijedan fond čiji je cilj pružanje pristupačnih zajmova vlasnicima malih i srednjih preduzeća u Grčkoj – što je sektor koji se trenutno suočava sa problemom dobijanja sredstava od grčkih banaka.

Međutim, Šojble nije donio ono čemu se Atina najviše nadala – novo otpisivanje duga. I prije nego što se ukrcao na avion kojim je doputovao u Atinu, Šojble je pokušao da umanji očekivanja Grka. U kratkom intervjuu za jedan njemački radio, ministar finansija kazao je da „niko od onih koji razumiju situaciju ne govori o dodatnom smanjivanju duga“.

Grčka javnost je, međutim, odlučila da uglavnom ignoriše takvu retoriku. Ranije ovog mjeseca, grčki ministar ekonomije Kostis Hazidakis kazao je za jedan njemački list da očekuje da u bliskoj budućnosti dođe do otpisivanja dijela duga. A sličan stav ponovio je juče ministar finansija Janis Sturnaras. „Sada kad smo doveli budžet u ravnotežu, očekujemo nove mogućnosti“, kazao je Sturnaras za onlajn izdanje njemačkog nedjeljnika „Špigl“ na marginama susreta sa Šojbleom.

Volfgang Šajble (FOTO: Rojters)

Reakcije u grčkoj štampi povodom posjete Šojblea bile su različite. Na naslovnici ljevičarskog lista „Elefterotipia“ ilustrovan je krah grčke ekonomije, izazvan teškim mjerama štednje. Na naslovnici „Avgija“ piše: „Hail Šojble, salutiramo te mi koji smo pri izdisaju“. Konzervativna štampa je, s druge strane, objektivnije pisala o posjeti Šojblea. Naslov u „Katimeriniju“ je glasio: „Šojble donosi investicioni fond“.

Grčki parlament je u srijedu veče tijesnom većinom usvojio kontrovezni program štenje, koji uključuje otpuštanje hiljada državnih službenika do kraja 2014. Širom zemlje održani su nasilne demonstracije u znak protesta zbog novousvojenog programa.

Galerija

Bonus video: