Namjera da se Navaljni izoluje od društva i izbora

Navaljni je godinama vodio kampanju protiv endemske korupcije a vladajuća Jedinstvenu Rusiju nazvao "strankom prevaranata i lopova."
7 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 13:51h

Ruski sud je juče izrekao jednu od najznačajnih presuda od dolaska Vladimira Putina na vlast, šaljući u zatvor opozicionog lidera Alekseja Navaljnog na pet godina zbog korupcije.

"Sramota!" vikali su demonstranti ispred suda u Kirovu. Neke pristalice Navaljnog su plakale dok drugi nisu mogli da sakriju šok i ljutnju.

Sjedinjene Države i Evropska unija su izrazile zabrinutost zbog presude, rekavši da ona nameće pitanja u vezi sa vladavinom prava u Rusiji i Putinovim odnosom prema oponentima.

U posljednjoj poruci iz sudnice, Navaljni (37) je Putina opisao kao žabu koja zloupotrebljava ogromne ruske prihode od nafte da bi ostala na vlasti, i pozvao svoje pristalice da nastave kampanju.

Ruski tužioci su saopštili da su tražili da Navaljni bude oslobođen dok se čeka žalba, nakon što se nekoliko hiljada pristalica popularnog blogera okupilo ispred Kremlja, vičući "Sloboda!" . Najmanje desetoro je privedeno. Policajci su iz mase izvlačili ljude koji su držali portrete Navaljnog.

Dvoje osobe su pritvorene na malom protestu u Kirovu. Okupljanja su organizovana i u Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu i Uralu, ali nisu prijavljeni veći sukobi.

Tužilaštvo je za Navaljnog tražilo šest godina zatvora na osnovu optužbi za organizovanje šeme za krađu najmanje 16 miliona rubalja (377 hiljada eura) iz drvoprerađivačke firme Kirovles, kada je bio savjetnik guvernera regije Kirov 2009.

Navaljni nije krio predsjedničke ambicije i planirao je da učestvuje na septembarskim izborima za gradonačelnika Moskve, što je potencijalno odskočna daska za veće stvari, iako su ankete pokazale da su mu šanse za pobjedu male.

Protesti pristalica Navaljnog blizu Kremlja (Foto: Beta/AP)

Juče izrečena kazna je pokvarila taj plan, kao i ambicije da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2018.

Drugi optuženi, Pjotr Oficerov, osuđen je kao saučesnik na četiri godine zatvora.

Navaljni ima deset dana za ulaganje žalbe a njegov advokat Vadim Kobzev je rekao da će to i učiniti.

Navaljni je ranije rekao da će se povući iz moskovske trke ako dobije zatvorsku kaznu, kazao je juče šef osoblja njegove kampanje, Leonid Volkov.

Nekada istaknuti ruski nacionalista, izbačen je iz liberalne stranke Jabloko i obećavao da će se obračunati sa imigracijom od centralne Azije do Kavkaza.

Tokom godina je ublažavao retoriku i glancao imidž, usredsređujući se na kritikovanje vlasti.

Navaljni je prije nekoliko godina počeo da kupuje akcije u više poludržavnih preduzeća, kao što su naftna kompanija Rosnjeft i energetski gigant Gasprom. Sa vlastima je došao u sukob kada je počeo da insistira na transparentnosti poslovanja i kada je počeo da razotkriva malverzacije.

Godinama je vodio kampanju protiv endemske korupcije a vladajuća Jedinstvenu Rusiju nazvao "strankom prevaranata i lopova."

Tokom izbornih godina 2011/12. postao je još značajniji kao nezvanični lider protestnog pokreta koji je izveo na ulice desetine hiljada ljudi. To su bile najveće antivladine demonstracije od dolaska Putina na vlast.

Tada je ruska Istražna komisija (Sledkom), jedna od najmoćnijih agencija u državi, iznenada aktivirala staru, odbačenu istragu vezanu za kratki boravak Navaljnog u Kirovu.

Sledkom je postao glavni igrač u obračunu sa protestnim pokretom a Navaljni njegova najveća meta do sada.

Uhapšen je, oslobođen uz kauciju, saslušavan nekoliko puta, a potom mu je rečeno da će mu biti suđeno u Kirovu, oko 800 kilometara od mjesta prebivališta u Moskvi. Morao je da putuje 12 sati vozom na svako ročište.

Obje strane u slučaju su se nepopustljivo borile a u završnim riječima, Navaljni je poručio.

"Uništićemo taj feudalni sistem koji nas sve pljačka."

"Ako je neko mislio da ću, kada čujem prijetnju šestogodišnjim zatvorom, pobjeći iz zemlje ili se negdje sakriti, pogriješio je. Ne mogu pobjeći od toga ko sam. Ovo je sve što imam i ne želim da radim ništa drugo osim da pomognem svojoj zemlji. Da radim za svoje sugrađane."

"Ovo ne može trajati beskonačno", rekao je Navaljni u završnoj riječi.

"Situacija u kojoj je šačica bezvrijednih čudovišta pokorila 140 miliona stanovnika jedne od najvećih i najbogatijih država u svijetu. Oni nisu čak ni oligarsi, koji su do bogatstva došli zahvaljujući snalažljivosti ili mudrosti. To je grupa komsomolskih aktivista, preobraženih u demokrate i patriote, koji su prigrabili sve za sebe."

Lilija Ševcova, analitičarka Karnegi centra u Moskvi, rekla je da ne sumnja da je u pitanju političko suđenje.

„Na čitav slučaj Navaljnog, Kremlj gleda kao na upozorenje društvu. Vladimir Putin bi želio da društvo prihvati nova pravila igre a nova pravila glase 'moraš nam se pokoravati na principu totalne i apsolutne lojalnosti. Nemaš pravo da imaš ambicije, nemaš pravo da se boriš za vlast. Lojalnost je glavni princip tvog ponašanja.“

Policajac izvodi Navaljnog iz sudnice nakon izricanja presude (Foto: Beta/AP)

Od kada se Putin vratio na predsjedničku funkciju nakon četvorogodišnjeg premijerskog mandata, članice pank grupe Pusi rajot su poslate u zatvor zbog protesta protiv njega a 12 opozicionih aktivista je izvedeno na suđenje zbog nasilja na protestima uoči njegove inauguracije u maju 2012.

Protestni lider Sergej Udaljcov je u kućnom pritvoru.

Mnogi jučerašnju presudu vide kao znak da Putin doživljava Navaljnog kao prijetnju, iako ankete pokazuju da njegova popularnost ne ide puno dalje od velikih gradova.

"Današnjom presudom, Putin je cijelom svijetu poručio da je diktator koji šalje u zatvor političke protivnike," rekao je za Rojters opozicioni političar Boris Njemcov.

Bivši ministar finansija i dugogodišnji Putinov prijatelj, Aleksej Kudrin, presudu vidi kao „pokušaj da se Navaljni izoluje od društva i od izbornog procesa.“

Američki ambasador u Rusiji, Majkl Mekfol, kazao je da su SAD „duboko razočarane“ i da u procesu protiv Navaljnog vide političke motive. Portparol Ketrin Ešton, šefice EU za spoljnu politiku, kazao je da optužbe nisu potkrijepljene i da to nameće „ozbiljna pitanja“ u vezi sa vladavinom prava u Rusiji.

„Osuđivanje političkog protivnika nije neobično za Rusiju,“ napisao je Mihail Hodorkovski, zatočeni bivši naftni tajkun. Dodao je da je to bila uobičajena praksa tokom Staljinovog „terora“ 1930-ih godina.

Hodorkovski je poslat u zatvor 2005. zbog utaje poreza i prevare nakon što je pao u Putinovu nemilost. Njegova kompanija Jukos je rasprodata a on je osuđen krivim za krađu i pranje novca na novom suđenju 2010.

Nedovoljna podrška "ruskom Mendeli"

Analitičarka Lilija Ševcova kaže da će zatvorska kazna jako naljutiti mlade pristalice Alekseja Navaljnog. „Navaljni postaje mučenik, novi ruski Mendela,“ rekla je za BBC. „Naravno da će oni biti spremni da se suprotstave vlastima u budućnosti.“

Međutim, smatra da je podrška koju uživa i dalje mala da bi ovo bio odlučujući politički momenat. „Za sada ne postoji opasnost od velikog talasanja. Generalno raspoloženje u narodu je prilično smireno. Postoje frustracije, oni više ne vole Putina.

Ali malo ko vidi jasnu alternativu. Navaljni nije heroj za sve ljude koji se osjećaju frustrirano.“ Ona smatra da Navaljni, ako želi da bude prava politička figura a ne samo društveni aktivista i buntovnik na internetu, mora iza sebe imati politički pokret – jasnu agendu koja je puno šira i sofisticiranija od borbe protiv korupcije.“

Agencija Rojters ocjenjuje da Navaljni, s obzirom na to da je veoma mlad političar, može čekati svoju priliku, čak i ako Putin 2018. dobije još jedan šestogodišnji mandat. Do 2024, Putin će imati više od 70 godina, a Navaljni još neće napuniti 50.

Galerija

Bonus video: