Ričard Rajt: Sve žrtve u Srebrenici bile civili

"Nisam našao takve naznake. Sva tijela koja sam vidio bila su u civilnoj odeći... smatrao sam da su svi civili", rekao je Rajt, koji je predvodio tim koji je ekshumirao 21 grobnicu
28 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2013. 17:28h

U nastavku suđenja Mladiću pred Tribunalom u Hagu, sudski arheolog Ričard Rajt je svjedočio da u masovnim grobnicama nije našao dokaze da su žrtve bile vojnici.

"Nisam našao takve naznake. Sva tijela koja sam vidio bila su u civilnoj odeći... smatrao sam da su svi civili", rekao je Rajt, koji je 1998-2000. godine predvodio tim koji je za tužilaštvo ekshumirao 21 grobnicu.

Svjedok je rekao da je u grobnicama i na posmrtnim ostacima našao poveze za oči i ruke, što su tužioci tokom ispitivanja ilustrovali fotografijama.

Optužnica Mladića, kao tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, tu "zaštićenu zonu" UN.

Rajt koji je potpuno završio ekshumaciju osam grobnica, a ostalih 13 su dovršili drugi timovi tužilaštva - procijenio je da su u njima bila tela ukupno oko 3.500 žrtava.

Pored poveza za oči i ruke, pri ekshumaciji su nađene i čaure municije i drugi dokazi koji su povezivali "primarne" sa "sekundarnim" grobnicama. Većina grobnica koje je Rajt ekshumirao bila je "sekundarna".

Po optužnici i ranijim presudama Tribunala, srpske snage su, poslije strijeljanja na više lokacija u okolini Zvornika, tijela pokopala u "primarne" grobnice blizu mjesta zločina. U jesen te godine, tijela su iskopana, premještena u nepristupačna područja i zakopana u "sekundarne" grobnice, u namjeri da se zločin prikrije.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je jedan broj tijela u "primarnim" grobnicama mogao biti donijet za drugih mjesta.

Rajt je odgovorio da je, po načinu na koja su tijela bila nabacana u grobnice, i broju nađenih čaura, zaključio da je većina žrtava bila ubijena "na tom mjestu".

Ne isključivši mogućnost da su neka tijela doneta s drugog mjesta, on je, međutim, naglasio da je vrijeme ubistva moralo biti isto s obzirom na stanje posmrtnih ostataka.

Bonus video: