Italija: Senator uporedio ministarku porijeklom iz Konga sa orangutanom

"Ne doživljavam lično Kalderolijeve izjave, ali me one rastužuju zbog slike koja se zbog njih stvara o Italiji", rekla je Kuenžova
17 komentar(a)
Sesil Kuenž, Foto: Reuters
Sesil Kuenž, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2013. 14:04h

Italijanski senator iz redova populističke stranke Sjeverna liga Roberto Kalderoli uporedio je ministarku porijeklom iz Konga, Sesil Kuenž, sa majmunom, što je odmah izazvalo oštre osude najviših zvaničnika u zemlji.

Kalderoli je tokom jučerašnjeg sastanka svoje partije u gradu Treviljo u blizini Bergama rekao da bi Kuenžova trebalo da bude ministarka "u svojoj zemlji".

"Volim životinje.... ali kada vidim fotografije Sesil Kuenž, ne mogu se oteti utisku da liči na orangutana, iako sebi ponavljam da ona nije jedna od njih", rekao je Kalderoli.

Njegova rasistička izjava izazvala je oštre reakcije visokih italijanskih znaničnika, između ostalog i premijera Enrika Lete.

"Izjava senatora Kalderolija o Sesil Kuenž je neprihvatljiva i prelazi sve granice", naveo je Leta u svom saopštenju, naglašavajući da Kuenžovoj pruža "punu podršku".

Kalderolijev postupak osudili su i predsjednik italijanskog senata Pjetro Graso i poslanica Laura Boldrini.

Kuenžova je rekla da izjave italijanskog senatora ne doživljava lično.

"Ne doživljavam lično Kalderolijeve izjave, ali me one rastužuju zbog slike koja se zbog njih stvara o Italiji", rekla je ona.

Sesil Kuenž je prva crnkinja koja je postala ministarka u italijanskoj vladi, a poslije njenog izbora uslijedile su ksenofobične izjave nekih političara i članova neofašističkih udruženja.

Kuenžova je rođena u Kongu i u Italiju je došla prije 30 godina. Prije nego što je izabrana za ministarku, bila je poslanica u italijanskom parlamentu.

Prema zvaničnim podacima, stranci u Italiji čine 7,5 procenata stanovništva.

Bonus video: