Pamplona: Tokom trke sa bikovima povrijeđeno 23 ljudi

Lokalni zvaničnici kažu da je najmanje jedna osoba ozbiljno povrijeđena, a da se tri liječe zbog povreda prilikom pada ili od gaženja
0 komentar(a)
pamplona, Foto: Beta/AP
pamplona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.07.2013. 14:06h

U današnjoj uličnoj jurnjavi s bikovima koja je dio Festivala San Fermin u španskom gradu Pamploni, povrijeđena su 23 čovjeka i to odjednom, kada su bikovi naletjeli na masu koja ih je čekala u uskom ulazu u arenu.

Ljudi su spaseni kada je jedan mještanin uspio da pusti bikove u arenu kroz drugi prolaz. Većina povrijeđenih koji su popadali jedni preko drugih, ima ubodne rane, od rogova.

Jedan 19-godišnji Španac ima teške povrede grudnog koša, a jedan Irac se gušio od povrede grla. Jedan od ljubitelja uzbuđenja je završio sa probodenom butinom, a drugi je uboden pod pazuh. Uz to je jedan od gledalaca doživio srčani udar dok je gledao sudar bikova i ljudi.

Ovaj neobični osmodnevni festival potiče iz kasnog 16. vijeka, i slavi se u čast "sveca-zaštitnika" Pamplone, San Fermina. Dobio je svjetsku slavu kada ga je opisao Ernest Hemingvej u svom romanu iz 1926. godine "Sunce se ponovo radja".

Festival privlači desetine hiljada ljudi, od kojih su mnogi iz inostranstva, koji poslije cijele noći pijančenja ujutro jurcaju ulicama sa po šest bikova. Svake godine se povrijedi na desetine ljudi, a posljednja pogibija se desila 2009. godine. Bikovi koji ujutro jure ulicama, popodne završe na koridi.

Bonus video: