sumnjivo

Italija: Istraga o deportaciji porodice kazahstanskog disidenta

Sud u Rimu je poništio nalog koji je izdalo tužilaštvo za raciju vile i saopštilo da je „začuđen“ brzinom deportacije, što je u suprotnosti s obično sporom birokratijom
0 komentar(a)
Muhtar Ablijazov, Foto: Cityam.com
Muhtar Ablijazov, Foto: Cityam.com
Ažurirano: 21.02.2019. 02:11h

Italijanski premijer Enriko Leta naložio je juče istragu o deportaciji supruge i kćerke odbjeglog kazahstanskog oligarha i disidenta Muhtara Ablijazova u maju, s obzirom na to da rastu sumnje o zakonitost te odluke.

Misteriozna operacija u kojoj su Ablijazovljeva supruga Alma Šalabajeva i njihova šestogodišnja kćerka uhapšene i izručene Kazahstanu čarter letom dva dana kasnije pojačala je pritisak na ministra unutrašnjih poslova Anđelina Alfana.

Leta je juče kazao poslanicima da je „dodatno pojašnjenje neizbježno“ zbog različitih verzija onoga što se desilo nakon što je policija 29. maja izvršila raciju rimske vile u kojoj su boravili Ablijazovljevi

Leta je juče kazao poslanicima da je „dodatno pojašnjenje neizbježno“ zbog različitih verzija onoga što se desilo nakon što je policija 29. maja izvršila raciju rimske vile u kojoj su boravili Ablijazovljevi.

Ovog mjeseca, sud u Rimu je poništio nalog koji je izdalo tužilaštvo za raciju vile i saopštilo da je „začuđen“ brzinom deportacije, što je u suprotnosti s obično sporom italijanskom birokratijom.

Ablijazov (50) nije bio kod kuće kada je policija izvršila raciju ali je optužio kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva za vršenje pritiska na italijanske vlasti kako bi „otele“ njegovu porodicu.

Ablijazovljev pravni tim je naglasio da su supruga i kćerka imale validne boravišne dozvole koje su im izdale Britanija i Letonija i da su obje prisilno deportovane uprkos tome što su zatražile politički azil.

Ljevičarski političari i dnevni listovi u Italiji su optužili Alfana da je izručio suprugu i dijete Ablijazova pod naredbom Berlukonija, koji je opisao kazahstanskog lidera kao „dragog prijatelja“.

Ablijazov je pobjegao iz ove naftom bogate centralnoazijske zemlje nakon što je njegova banka BTA nacionalizovana i proglašena nesolventnom 2009.

Britanija je Ablijazovu – bivšem ministru energetike – odobrila politički azil 2011, nakon što je Amnesti intrenšnal saopštio da je on bio žrtva mučenja zbog predvođenja političke opozicije.

BTA je optužila Ablijazova i njegove saradnike za prevaru. Pod sumnjom da je pronevjerio šest milijardi dolara, Ablijazov se krije od prošle godine nakon što se nije pojavio na saslušanju zbog nepoštovanja suda zbog čega je trebalo da bude zatvoren na 22 mjeseca.

Kazahstansko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su italijanske vlasti privele Šalabajevu jer je imala falsifikovan pasoš i da je deportovana na zahtjev italijanske vlade.

Ova afera je stvorila probleme Letinoj krhkoj koalcionoj vladi, a na udaru bi se mogao naći prije svega Alfano, sekretar Berluskonijeve partije desnog centra Narod slobode (PDL).

Opozicioni poslanici i članovi Letine Demokratske partije vrše pritisak na Alfana da obrazloži okolnosti hapšenja i deportacije za što je, kao ministar unutrašnjih poslova, bio nadležan.

Italijanski državni naftni gigant Eni je jedan od suvlasnika Kašagana u Kazahstanu, najvećeg naftnog polja na svijetu koje je otkriveno prije više od 40 godina.

Berluskonijev prijatelj Nazarbajev je ispratio tržišne reforme i priliv stranih investicija kojima je osiguran rapidan ekonomski rast, ali nije sklon tolerisanju kritičkih glasova.