Istrajni u borbi

Njemačka: Masovna racija protiv neonacista

Neonacizam u Nemačkoj je jedna od politički najosetljivijih tema, povezana sa bolnim sjećanjem na ratnu prošlost.
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 15:04h

Njemačka policija u sastavu od sedam stotina policijaca, ivela je raciju protiv članova desničarske i neonacističke organizacije "Frajes nez zid" (FNS) formirane 2008.

Kako navode njemački mediji, u sastav FNS ulazi više desničarskih grupa i oko 150 neonacista.

Motiv ove policijske akcije protiv grupe, koja je prevashodno aktivna u Bavarskoj, je sakupljanje materijala za zabranu FNS, i za zabranu ove grupe su se u Minhenu izjasnile sve političke partije pokrajinskog parlamenta.

Jedan od portparola pokrajinske kriminalističke službe naveo je da je izvršena pretraga stanova u gradu Firt, pored Minhena.

Pitanje zabrane Nacionalističke demokratske partije (NPD) provlači se njemačkom javnošću već neko vrijeme, a članovi ove partije zastupljene su u dvijema istočnonjemačkim pokrajinskim skupštinama.

Neonacizam u Nemačkoj je jedna od politički najosetljivijih tema, povezana sa bolnim sjećanjem na ratnu prošlost, saznanjima o neslavnoj sadašnjosti u kojoj je jedna desničarska grupa godinama sijala smrt među strancima, ali i pitanjem budućnosti, vezanim za dalju sudbinu ekstremno-desne NPD.

U interesu njemačke Vlade je politička pobjeda nad NPD koju smatraju rasističkom i antisemitističkom, i stav vlade je masovno opravdan, ali postoji bojazan da bi postupak zabrane još jednom mogao da propadne pred Saveznim ustavnim sudom u Karlsrueu, kao što je to bio slučaj prije desetak godina.

Eventualni neuspjeh zabranjivanja NPD bi, smatra se, bio udarac za demokratiju i predstavljao "vjetar u leđa" desnici, koja bi se tako mogla obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i pobijediti.

U Karlsueu bi moralo da se dokaže da NPD vodi agresivnu politiku s ciljem rušenja demokratskog poretka, a u Strazburu još i dodatno da ima potencijal da preuzme vlast, kažu analitičari.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman smatra da je današnja akcija protiv neonacista dokaz dosljednosti u borbi protiv takvog načina razmišljanja.

"Današnja akcija je pokazala da mi svim pravnim sredstvima, dosledno postupamo protiv desničara i takvog načina razmišljanja", rekao je Herman.

Preporučujemo za Vas