Turski demonstranti prekršili ramazanski post

Demonstranti su postavili novine i stolnjake na zemlju duž ulice Istiklal, pošto su priredili improvizovani ramazanski banket koji se protezao oko 500 metara
4 komentar(a)
Turska, Foto: Beta/AP
Turska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.07.2013. 09:55h

Hiljade demonstranata prekršili su obavezni post tokom Ramazana tako što su organizovali ramazanski banket i sjeli da ručaju duž glavne pješacke zone u Istanbulu.

Demonstranti su postavili novine i stolnjake na zemlju duž ulice Istiklal, pošto su priredili improvizovani ramazanski banket koji se protezao oko 500 metara ka centralnom gradskom Trgu Taksim, dok je policijski vodeni top bio parkiran u blizini, prenijela je agencija AP.

Pobožni muslimani poste od zore do zalaska sunca tokom trajanja Ramazana - za islamske vjernike svetog meseca, tokom kojega je zabranjeno ratovanje i strogo naređen post kao treći od pet stubova islama.

Turska policija upotrijebila je juče vodene topove, suzavac i gumene metke kako bi rastjerala demonstrante koji su pokušali da uđu u istanbulski Gezi park - centar nedavnih antivladinih protesta.

Gezi park, koji se nalazi na Trgu Taksim, policija je zatvorila 15. juna, kada su snage bezbjednosti iz njega protjerale nekoliko hiljada demonstranata.

Bonus video: