Da li je Grčka prije tri godine lagala EU, ECB i MMF o stanju svoje ekonomije

Neke odluke iz toga doba donešene su na temelju informacija koje su bile nepotpune i pogrešne, kazao je predsjednik ECB Mario Dragi
0 komentar(a)
Mario Dragi, Foto: Reuters
Mario Dragi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2013. 17:59h

Podaci o Grčkoj koji su bili dostupni prije tri godine bili su nepotpuni i krnji, rekao je u ponedjeljak predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi, komentarišući nedavne kritike u vezi s pristupom krizi u Grčkoj.

"Neke odluke iz toga doba donešene su na temelju informacija koje su bile nepotpune i pogrešne", rekao je Dragi u govoru pred komesarom za ekonomske i monetarne poslove Evropskog parlamenta, koji je prenio kanal parlamenta.

"Sigurno je da izvještaji o snazi ustrojstva grčke ekonomije nijesu bila tačna. Vlasti su u to vrijeme stalno garantovale trojci povjerilaca da je ekonomija puno snažnije od njenog stvarnog stanja", dodao je.

U izvještaju objavljenom sredinom juna, Međunarodni monetarni fond (MMF), jedan od članova trojke uz EVropsku uniju i ECB, zamjerio je evropskim institucijama nedovoljnu pomoć zemljama u poteškoćama eurozone.

"Bez sumnje, počinjene su greške. Dobro je da smo ih otkrili, kako ih ne bismo ponovili", rekao je Dragi.

On je podsjetio da je u to doba nestabilnost finansijskih tržišta izazivala strahovanja od širenja grčke krize na druge zemlje eurozone.

"Od tada Grčka je postigla izvanredne napretke i govorimo im da nastave tim putem, posebno kad je riječ o stukturnim reformama, čije prve rezultate danas osjećamo", naglasio je.

Na sastanku Eurogrupe u ponedjeljak trebalo bi da bude donijeta odluka hoće bi Grčka dobiti novu tranšu zajma međunarodnih povjerilaca (EU, MMF i ECB).

Bonus video: