Moderni mafijaši novac peru ulaganjem u obnovljive izvore energije

Ulažu u obnovljivu energiju kako bi profitirali od evropskih subvencija što im omogućava ubacivanje ilegalnog novca u legitimne privredne aktivnosti
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2013. 14:29h

Italijanska mafija je pronašla novo utočište za pranje novca. Novac ulažu u podizanje farmi vjetrenjača, a istovremeno dobijaju subvencije iz EU-a, navodi se u izvještaju Europola.

Izvještaj je otkrivo da su farme vjetrenjača i uopšte obnovljivi izvor energije najpopularniji izbor za pranje novca. Do otkrića su došli analizirajući finansijske aktivnosti četiri italijanske mafijaške grupe, prenosi hrvatski Index pisanje RT-a.

"Italijanska mafija sve više ulaže u obnovljivu energiju, posebno farme vjetrenjača, kako bi profitirali od velikodušnih evropskih subvencija što im omogućava ubacivanje ilegalnog novca u legitimne privredne aktivnosti".

Vlada je proizvođačima solarne energije i energije vjetra u posljednjih šest godina dala preko 58 milijardi eura, udvostručujući im, a nekad čak i utrostručujući prihode

"Takav polet objašnjen je najvećom pomoći za obnovljivu energiju na svijetu", komentariše ekonomista milanskoga Univerziteta Boconi Andrea Giljardoni za Globalpost.com.

"Toliko su visoki da su se u posao uključili svakakvi ljudi. I psi i mačke bi mogli da zarade u takvim uslovima", dodao je on.

Vlada je proizvođačima solarne energije i energije vjetra u posljednjih šest godina dala preko 58 milijardi eura, udvostručujući im, a nekad čak i utrostručujući prihode.

Nedavno je Italija napravila najveću zapljenu mafijaške imovine u istoriji, uključujući oduzimanje desetine kompanija koje se bave alternativnom energijom i vrijede preko 1,25 milijardu eura, javio je Reuters.

57-godišnji vlasnik Vito Nikastri, svojevremeno nazivan "kraljem vjetra" zbog velikog broja farmi vjetrenjača koje je posjedovao, u njih je uložio novac dobijen iznudom, prodajom droge i drugim ilegalnim aktivnostima koje je, vjeruje se, radio za samog šefa Koza Nostre Matea Mesinu Denara, piše Index.hr.

Bonus video: