"Don 500 eura" živio u luksuzu

Vrijednost odnijetih djela je i do šest miliona eura, a uključuje šest djela Đorđa de Ćirika, jedno Renata Gatuza, jedno Marka Šagala i druga djela sa religijskim motivima
53 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 07:23h

Premda su znali da Nuncio Skarano živi lagodnim životom, italijanski istražitelji su kazali da su bili zatečeni onim što su vidjeli kada su ušli u stan ovog monsinjora nakon što ih je pozvao jedne januarske noći kako bi prijavio krađu.

Skarano - zvaničnik blizak Vatikanskoj banci, koji je sada u rimskom zatvoru Kraljica raja - kazao je tog januara policiji da mu je iz stana u samom centru Salerna odnijet dio umjetničke kolekcije.

Vrijednost odnijetih djela je i do šest miliona eura, a uključuje šest djela Đorđa de Ćirika, jedno Renata Gatuza, jedno koje se pripisuje Marku Šagalu i druga djela sa religijskim motivima.

„Zapitali smo se kako je monsinjor došao do ovog stana i ovih skupocjenih umjetničkih djela“, kazao je istražitelj za agenciju Rojters pod uslovom da mu se ime ne navodi.

„Kazao nam je da su to sve bile donacije. To je jedan luksuzni stan i zapitali smo se kako je mogao da ga kupi i odakle je taj novac poticao“, kazao je. Istražitelji sumnjaju da je barem dijelom kupljen novcem od ilegalnih aktivnosti.

Preko svog branioca Silveria Sike, Skarano je poručio da umjetnička djela, stan i novac na njegovim bankarskim računima, uključujući dva u Vatikanskoj banci, potiču od donacija i da nije učinio ništa loše. Skarano je bio zaposlen u Agenciji za upravljanje nasljeđem Apostolske stolice APSA.

Policija nije našla dokaze o provali i vjeruje se da su lopovi imali ključ od stana.

Od poreskih vlasti je zatraženo da ispitaju ono što istražitelji nazivaju „finansijskim nasljeđem“ - bankarske račune, nekretnine i akcije na berzi. Trag je vodio do Vatikanske banke.

Stan od 700 metara kvadratnih na Via Romualdo Guarna nije bila jedina nekretnina čiji je vlasnik bio Skarano. Istražitelji su utvrdili da je on suvlasnik tri agencije za nekretnine u Salernu.

Štaviše, Skarano je podigao 560.000 eura prošle godine iz Vatikanske banke u samo jednoj transakciji.

Skarano je zatim podijelio pomenuti novac svojim prijateljima, njih 56, uglavnom u apoenima od po 500 eura. Italijanski mediji su nazvali zbog toga Skarana „Don 500 eura“, jer je to očigledno bila njegova novčanica izbora.

Svaki od njih mu je zatim dao ček. On je zatim uzeo sve te čekove i odnio ih u jednu banku u Salernu i isplatio hipoteku na svoj stan, koji je kupio za oko 1,7 miliona eura, tvrde istražitelji.

Sjedište Vatikanske banke (Foto: Beta/AP)

Skarano je kazao istražiteljima da je podigao novac sa računa u Vatikanskoj banci zato što je želio da isplati hipoteku kako bi prodao svoj stan i dobijeni novac uložio u izgradnju staračkog doma.

Sada istražitelji pokušavaju da pronađu dom za stare čiju izgradnju je Skarano pomogao. Oni su kazali da žele da utvrde kako je pomenuti dom izgrađen, od koga je stizao novac i kako je on finansiran.

Jedan istražitelj u policijskoj stanici u Salernu kazao je da je svaki od čekova opravdan kao „donacija“ u registru lokalne banke.

„Ali to je bio zaista glup trik. To su bile lažne donacije“, kazao je.

Skarano je uhapšen u Rimu 28. juna i zvanično je optužen za učestvovanje u planu krijumčarenja 20 miliona eura iz Švajcarske u Italiju za njegove bogate prijatelje. Sika, njegov branilac, kazao je da je Skarano samo „pokušavao da pomogne prijateljima“ da vrate novac u Italiju.

Jedan italijanski agent tajne službe i jedan finansijski broker su takođe uhapšeni u ovom slučaju.

Istražitelji iz Salerna su formalno zatražili od Vatikanske banke - preko italijanskih ministarstava pravde i spoljnih poslova - informacije o određenom broju bankarskih računa i više informacija o Skaranovim finansijskim aktivnostima. Vatikan je poručio da će sarađivati sa istražiteljima.

Od kako je izabran u martu, papa Franjo je jasno stavio do znanja da želi da reformiše Vatikansku banku. On je 26. juna imenovao specijalnu komisiju koja će istražiti poslovanje ove banke.

Galerija

Bonus video: