Italijanska mornarica spasila više od 300 imigranata

Italijanska vojna mornarica je objavila da je sinoć spasila više od 300 imigranata južno do Lampeduze na Siciliji kao i dvojicu francuskih novinara
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 16:16h

Nakon što je tokom noći spasila više od 200 imigranata, mornarica je upozorena na još jedan brod 150 km južno od ostrva Lampeduze na kojem se nalazilo 80 imigranata.

Mornarica je presrela brod i provjerila i potvrdila da nema mrtvih na brodu, suprotno od onoga što je javio tuniski ribarski brod, saopštila je italijanska mornarica.

Na brodu koji je bio u jadnom stanju nalazilo se oko 80 imigranata, među kojima 10 žena od kojih su 4 trudne i jedno dijete. Svi su prebačeni na patrolni brod koji će ih je odveo na Lampeduzu.

Dva broda obalske straže poslana su kao pojačanje i ostaće u toj zoni, u kojoj je posljednjih sedmica zabilježen novi priliv useljenikaiz afričkih zemalja.

Tokom noći mornarica je spasila 227 imigranata, među kojima 41 ženu, četvoro djece i brojne maloljetnike, svi su naizgled dobrog zdravlja, a spasili su i dvojicu francuskih novinara.

Papa Franjo će u ponedjeljak otići na Lampeduzu, na ovom malom ostrvu će održati molitvu za sve one koji su izgubili život na moru posljednjih godina, a sastaće se i s izbjeglicama i poslati poruku ohrabrenja lokalnom stanovništvu.

U prvih šest mjeseci ove godine blizu 8.000 imigranta se iskrcalo na italijanskim obalama, što je dvostruko više nego prethodne godine u istom razdoblju. Većina je stigla na Lampeduzu.

Bonus video: