Od danas jeftiniji roming u Hrvatskoj

Riječ je o primjeni takozvane evropske III regulacije rominga koja je u EU na snazi od 1. jula prošle godine
1 komentar(a)
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.07.2013. 08:44h

U Hrvatskoj je danas počela primjena povoljnijih cijena i uslova korišćenja mobilnih komunikacionih usluga u romingu, kao i u zemljama EU.

To znači da će stranci iz EU zemalja koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU, za mobilne razgovore, SMS-ove i prenos podataka plaćati znatno manje nego do tada.

Riječ je o primjeni takozvane evropske III regulacije rominga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama) koja je u EU na snazi od 1. jula prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Evropska komisija nastoji da riješi problem visokih cijena rominga u zemljama EU, prenosi Business.hr.

U Hrvatskoj je ta primjena regulisana izmjenama Zakona o elektronskim komunikacijama iz juna ove godine koje se uz ostalo vežu i za primjenu Uredbe o romingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena mobilnih usluga u romingu višestruko smanjuje.

Prva faza tog snižavanja ide od 1. jula ove godine, a ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi od 1. jula naredne godine.

Bonus video: