Skandal špijuniranja SAD i EU: Veliki brat je prešao Atlantik

Usljed navoda da je NSA prisluškivala zvaničnike EU, pojedini sugerišu i pokretanje procesa pred Međunarodnim sudom pravde
101 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 09:33h

Stanovnici Evropske unije su bijesni. Informacija da je američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) prisluškivala Evropsku uniju i nekoliko njenih članica naišla je juče na osude više visokih zvaničnika EU.

„Potrebno nam je više informacija”, kazao je šef Evropskog parlamenta Martin Šulc. „Ukoliko se navodi pokažu kao tačni, to će biti veliki skandal. To bi bio veliki teret za odnose EU i SAD“.

Šulc je reagovao na pisanje njemačkog nedjeljnika „Špigl“ da je NSA ozvučila kancelarije EU u Vašingtonu i da je upala u njenu kompjutersku mrežu. Prostorije EU u Ujedinjenim nacijama su bile na meti sličnih operacija. Ova informacija stoji u tajnim dokumentima do kojih je došao Edvard Snouden, u koja je „Špigl“ imao uvid.

Pomenuta dokumenta sugerišu i da je američka tajna služba pratila elektronsku poštu zvaničnika EU u Briselu. Uz pomoć programa „Prizma” SAD su mjesečno pratile pola milijarde telefonskih poziva, i-mejlova i tekstualnih poruka u Njemačkoj. Od članica EU, Njemačka je bila glavna meta NSA.

Evropski i njemački zvaničnici su juče oštro reagovali na pisanje „Špigla”. „Čini se da je tajna služba izvan kontrole. SAD bi trebalo da prate rad sopstvenih tajnih službi, a ne saveznica“, kazao je luksemburški šef diplomatije Žan Aselborn.

„Sjedinjene Države opravdavaju sve svoje operacije kao dio borbe protiv terorzima. Ali EU i njene diplomate nisu teroristi. Neophodne su nam garancije sa najviše instance da su te operacije istog trena obustavljene“, kazao je.

Evropska komisija je saopštila juče da su zvaničnici EU stupili u kontakt sa američkim vlastima u Vašingtonu i Briselu i „suočila ih sa pisanjem štampe. Poručili su nam da proučavaju istinitost ovih informacija i da će nam odgovoriti“.

Šef Odbora za spoljna pitanja Evropskog parlamenta Elmar Brok dijeli sličan stav.

„Ove špijunske aktivnosti su dostigle dimenzije koje nisam smatrao da su moguće od jedne demokratske države. Takvo ponašanje među saveznicama je neprihvatljivo“, kazao je ovaj član Hrišćanskodemokratske unije Angele Merkel za „Špigl“.

„Sjedinjene Države su izgubile svaku ravnotežu. Džordž Orvel se ne može ni uporediti sa njima“.

Gi Ferhofstad, bivši belgijski premijer i šef Evropskih liberala i demokrata u Evropskom parlamentu, dodao je: „Ovo je apsolutno neprihvatljivo i istog trena mora prestati. Američka manija prikupljanja podataka dostigla je poseban kvalitet špijuniranjem zvaničnika EU i njihovih susreta. Naše povjerenje je na kocki“.

„Sjedinjene Države su izgubile svaku ravnotežu. Džordž Orvel se ne može ni uporediti sa njima“

Zeleni u Evropskom parlamentu sugerišu dalekosežne posljedice. „Ovo je slom ustavne države“, kazao je Žan Filip Alberš, predstavnik Zelenih u parlamentu. Ovaj političar, koji je učestovao u pregovorima o politici privatnosti podataka, zatražio je da EU pokrene proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Lider Zelenih u Evropskom parlamentu Danijel Koh-Benedit otišao je korak dalje. „EU istog trena mora suspendovati pregovore sa SAD o sporazumu o slobodnoj trgovini“, kazao je. „Prije svega nam je neophodan sporazum o zaštiti podataka kako se nešto ovako ne bi ponovilo“.

Šef Odbora za spoljna pitanja nije spreman da ide toliko daleko, premda priznaje da je pomenuti sporazum u opasnosti. „Ukoliko moramo brinuti da li neko prisluškuje naše pregovarače, kako da pregovaramo?“

Njegov stav dijeli evropska komesarka za pravdu, osnovna prava i državljanstvo Vivijen Reding. „Partneri ne špijuniraju jedni druge“, kazala je u Luskemburgu. „Ne možemo pregovarati o velikom transatlantskom tržištu ukoliko postoji i najmanja sumnja da su naši partneri sprovodili špijunske aktivnosti nad kancelarijama naših pregovarača. Američke vlasti bi trebalo brzo da uklone svaku sumnju“.

Prisluškivanje evropskih zvaničnika je novi momenat u skandalu koji posljednjih sedmica potresa NSA. Podaci o tajnom programu „Prizma“ su izašli u javnost zahvaljujući zviždaču Snoudenu. Britanski štab za komunikacije (GCHQ) ima sličan program zvani „Tempora“, koji prati internet i telefonsku kominikaciju građana iz cijelog svijeta.

Galerija

Bonus video: