Putin potpisao zakon protiv "gej propagande"

Predviđeno je da se kazni propaganda koja može kod mladih da dovede do "iskrivljenog razumijevanja" da su homoseksualni odnosi i heteroseksualni odnosi "društveno jednaki"
32 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Funnyordie.com
Vladimir Putin, Foto: Funnyordie.com
Ažurirano: 30.06.2013. 17:47h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je kontraverzni zakon koji predviđa kažnjavanje "homoseksualne propagande", prenosi Rojters.

Zakonom su predviđene kazne do 200.000 rubalja (6.700 dolara) zbog "propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima, putem medija i interneta.

Predviđeno je da se kazni propaganda koja može kod mladih da dovede do "iskrivljenog razumijevanja" da su homoseksualni odnosi i heteroseksualni odnosi "društveno jednaki", obrazloženo je u zakonu.

Kazne su još strožije ako se takva vrste "propagiranja" širi putem interneta, a zakon se odnosi i na strance koji rizikuju kaznu od 100.000 rubalja (oko 2.000 eura), 15 dana zatvora i protjerivanje iz Rusije.

Homofobija je u Rusiji veoma zastupljena, a u toj zemlji se homoseksualnost do 1993. godine smatrala kriminalnim činom, a do 1999. godine mentalnom bolešću.

Osim toga, u posljednje vrijeme je u Rusiji zabilježeno više slučajeva ubistava motivisanih homofobičnim stavovima.

Prema nedavno objavljenim rezultatina jedne ankete, 88 odsto Rusa podržava zabranu "propagiranja" homoseksualnosti, a 54 procenata njih vjeruje da bi osobe drugačije seksualne orijentacije trebalo kažnjavati.

Bonus video: