Berluskoni: To su bile pristojne večere

„Izrečena je nevjerovatna presuda kako bi pokušali da me uklone iz političkog života ove zemlje“, kazao je Berluskoni
29 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 08:25h

Sud u Milanu osudio je bivšeg premijera Silvija Berluskonija na sedam godina zatvora zbog plaćanja seksualnih usluga u aferi „Rubigejt” i zabranu obavljanja javnih funkcija, ali neće počinjati sa služenjem kazne prije nego što iskoristi sve žalbene procese. Uz pravo na dva žalbena procesa, mogle bi proći godine prije nego što mu bude izrečena pravosnažna presuda, ističe Rojters.

Odbrana je juče poručila da će uložiti žalbu protiv, kako je kazao branilac Berluskonija, Nikolo Gedini, „potpuno nelogične“ odluke suda.

Presuda 76-godišnjem milijarderu je još jedan u nizu problema sa kojim se suočava premijer Enriko Leta, čija vlada uživa podršku Berlukonijeve partije desnog centra Narod slobode (PDL).

Berlukoni je juče proglašen krivim da je tokom „bunga bunga“ zabava u svojoj vili u blizini Milana imao seks sa Karimom El Marug, u tom trenutku maloljetnom plesačicom poznatijom kao „Rubi Srcelomka“.

Sudsko vijeće, koje su činile tri žene, proglasilo je bivšeg premijera krivim i za zloupotrebu službenog položaja jer je intervenisao da se El Marug pusti iz pritvora nakon što je uhapšena u slučaju krađe.

„Izrečena je nevjerovatna presuda kako bi pokušali da me uklone iz političkog života ove zemlje“, kazao je Berluskoni u saopštenju. „Ja i dalje namjeravam da se opirem ovom progonu jer sam u potpunosti nevin i ne želim ni na koji način da se okanem borbe kako bih Italiju učinio zemljom koja je zaista slobodna i pravedna“.

Nekoliko poslanika PDL zatražilo je od Berlukonija da povuče podršku vladi, a on bi mogao biti u iskušenju da to i uradi ukoliko mu ne pruže zakonsku zaštitu.

„Apsurdno je i pomisliti da aktuelna vlada može nastaviti mirno da radi dok je lider jedne od koalicionih partija politički masakriran“, kazao je senator PDL Sandro Bondi.

Berluskoni je negirao krivicu i kazao je da su navodne zabave bile pristojne večere u kojima su gošće izvodile predstave „burleske“. El Marug je negirala da je imala seksualne odnose sa Berluskonijem.

U maju 2010, tadašnji premijer je pozvao policijsku stanicu u Millanu i naredio puštanje na slobodu El Marug, koja je završila iza rešetaka zbog sumnje da je ukrala narukvicu.

Brazilska prostituka koja je živjela sa El Marug pozvala je premijera na njegov mobilni telefon kako bi ga obavijestila o hapšenju, saopštilo je tužilaštvo. Berluskonijevi advokati su kazali da je milijarder samo pokušavao izbjegne diplomatski spor jer je vjerovato da je Marokanka El Marug unuka tadašnjeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka. Tužilaštvo, međutim, smatra da je Berluskoni samo želio da javnost ne sazna za njihov odnos.

Čak iako Berluskoni odluči da podrži vladu, presuda bi povećala njenu nestabilnost i pojačala podjele u Letinoj Demokratskoj pariji

Jučerašnja presuda predstavlja samo dio Berluskonijevih problema sa zakonom. Apelacioni sud je prošlog mjeseca potvrdio četvorogodišnju kaznu zatvora zbog utaje poreza u aferi „Mediaset“ - nakon čega mu je preostala samo žalba pred Vrhovnim sudom, koji će donijeti odluku u roku od godine.

Uprkos Berluskonijevim iskazima lojalnosti Leti, mnogi analitičari vjeruju da će na kraju odlučiti na nove izbore - na kojima bi mogao još jednom postati premijer - umjesto da rizikuje prvostepenu presudu.

Čak iako Berluskoni odluči da podrži vladu, presuda bi povećala njenu nestabilnost i pojačala podjele u Letinoj Demokratskoj pariji (PD), smatra Đovani Orsina, profesor savremene istorije na rimskom Univerzitetu Luis.

„PD bi bila u istoj koaliciji sa osobom koja je osuđena za prvostepenu maloljetničku prostituciju, što nije trivijalan slučaj“, kazao je. „To bi otežalo ovu tešku situaciju“.

Galerija

Bonus video: