Nastavak protesta ugrožava kandidaturu Istanbula za OI?

Mi smo u završnim pripremama za prezentovanje kandidature, ali ukoliko incidenti i problemi budu nastavljeni, dodjela će biti samo san, upozorio je Topbas
0 komentar(a)
Istanbul, Foto: Reuters
Istanbul, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2013. 17:31h

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas upozorio je danas da bi nastavak protesta u Turskoj mogao da ugrozi kandidaturu Istanbula za domaćina Ljetnjih olimpijskih igara 2020. godine.

Višenedjeljne anti-vladine demonstracije u Istanbulu i drugim djelovima zemlje utihnule su, međutim, Topbas podsjeća da je ostalo manje od tri mjeseca do odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i pozvao građane da prekinu sa protestima.

"Mi smo u završnim pripremama za prezentovanje kandidature, ali ukoliko incidenti i problemi budu nastavljeni, dodjela organizacije Olimpijskih igara Istanbulu biće samo san. Turski narod gubi, Istanbul gubi", rekao je gradonačelnik najvećeg turskog grada.

Istanbul priprema petu ponudu za organizatora Olimpijskih igara, a protivkandidati su Tokio i Madrid.

Slike nasilja tokom protesta, kada je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstante, u velikoj mjeri su ukaljale imidž Turske, što predstavlja ozbiljan izazov za ponudu.

Međutim, domaćini tvrde da su dobili povratne informacije od članova MOK i drugih olimpijskih zvaničnika, koje su navodno "pozitivne i pune razumijevanja".

Organizatora Olimpijskih igara 2020. godine MOK će izabrati 7. septembra u Buenos Airesu.

Bonus video: