Tramp: Pregovaraćemo sa EU umjesto sa Britanijom

Američki predsjednik koji je u Londonu doputovao iz Brisela gdje je učestvovao na samitu lidera NATO, nije isključio mogućnost da se sastane s "prijateljem Borisom", misleći na Borisa Džonsona, pristalicu tvrde struje Bregzita, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto šefa britanske diplomatije
0 komentar(a)
Donald Tramp, Tereza Mej, Foto: Reuters
Donald Tramp, Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2018. 06:22h

Američki predsjednik Donald Tramp danas će se u Londonu sastati s britanskog premijerkom Terezom Mej nakon što je u intervjuu tabloidu San kritikovao njen plan o budućim trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom (EU) poslije istupanja zemlje iz njenog članstva (Bregzit).

"Ako budu imali takav dogovor, onda ćemo pregovarati sa EU umjesto s Velikom Britanijom", rekao je sinoć Tramp britanskom Sanu, dok je Tereza Mej računala, kako prenosi Frans pres, na Trampovu posetu Londonu za razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Vašingtonom poslije Bregzita krajem marta 2019.

Tramp je po dolasku u Veliku Britaniju ocijenio da bi planirani sporazum Londona s Briselom "vjerovatno ubio" dogovor sa SAD.

Američki predsjednik koji je u Londonu doputovao iz Brisela gdje je učestvovao na samitu lidera NATO, nije isključio mogućnost da se sastane s "prijateljem Borisom", misleći na Borisa Džonsona, pristalicu tvrde struje Bregzita, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto šefa britanske diplomatije.

Tramp je za Džonsona rekao da ne sumnja da bi mogao da bude "veliki premijer".

Britanski Gardijan potom je komentarisao da je Tramp pokazao "koga lično više voli i kakvu vrstu Bregzita želi za Veliku Britaniju".

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders je u Vašingtonu pokušala da ublaži Trampovu izjavu, navodeći da američki predsjednik "poštuje i voli" britansku premijerku i da nikada ništa ružno nije rekao o njoj već je smatra dobrom osobom.

Poslije sastanka s Mejovom, Trampa i njegovu supruga Melanija primiće u palati Vindzor kraljica Elizabeta Druga.

Istovremeno s Trampovom posjetom, u Londonu će biti organizovani protesti protiv njegove politike prema migrantima, njegovih "seksističkih stavova" i "negiranja" klimatskih promjena.

Bonus video: