Istanbulski "Standing man"

Dan pošto je Erdogan proglasio pobjedu nad demonstrantima, desetine njih učestvuje u mirnom protestu na istanbulskom trgu Taksim stojeći mirno u tišini na podnevnoj vrelini
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 13:45h

Turska policija za razbijanje demonstracija sukobila se sa grupama antivladinih demonstranata u dva turska grada nakon što su demonstranti krenuli s mirnim protestima.

Prije toga bilo je nekoliko teških okršaja s policijom.

Jedini izveštaji o novim sukobima demostranata i policije bili su tokom noći u Ankari i Eskisehiru, gdje je policija ispalila suzavac i upotrijebila vodene topove da rastjera stotine okupljenih, prenose lokalni mediji.

Dan pošto je premijer Redžep Tajip Erdogan proglasio pobjedu nad demonstrantima koji su gotovo tri nedjelje prkosili njegovom autoritetu, nekoliko desetina demonstranata učestvuje u mirnom protestu na istanbulskom trgu Taksim stojeći mirno u tišini na podnevnoj vrelini, prenijela je AFP.

Prisustvo policije na centralnom istanbulskom trgu je znatno smanjeno u odnosu na prethodne dane a kvart je uglavnom preplavljen turistima i lokalnim stanovnicima koji se vraćaju uobičajenim aktivnostima.

Mirni protest počeo je performansom turskog umjetnika Erdema Gunduza i ubrzo nazvan "Stojeći čovjek" (Standing man) u međuvremenu se proširio na Ankaru, južni grad Adana i zapadni Izmir, gdje na stotine ljudi nepomično stoji na javnim trgovima.

Zamjenik turskog premijera pozdravio pasivne proteste

Pomoćnik turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, Bulent Arinč, pozdravio je danas novi, pasivni vid protesta kao miran i "lijep za oko".

On je, međutim, pozvao stotine demonstrante koji nepomično stoje na ulicama i trgovima da ne ometaju saobraćaj i ne ugrožavaju svoje zdravlje.

To je bio prvi komentar vlade na pasivni protest koji je u ponedjeljak počeo jedan čovjek, koji je gotovo osam sati mirno stajao na istanbulskom trgu Taksim.

Policijska akcija protiv okupljanja boraca za očuvanje sredine i drugih aktivista, koja je počela 31. maja, izazvala je demonstracije protiv vlade koje traju već dvije nedjelje. Policija je rasturila manje grupe demonstranata koji su preko noći postavile barikade u dva grada.

Galerija

Bonus video: