Glavni tužilac Haškog suda: Slučaj Šešelj nam ne ide na čast

Bramerc je rekao da razumije frustraciju žrtava, dodajući da je želio osuđujuće presude u svim slučajevima, počev od Gotovine i Markača do Stanišića i Simatovića
3 komentar(a)
Serž Bramerc, Foto: Tanjug
Serž Bramerc, Foto: Tanjug
Ažurirano: 18.06.2013. 08:46h

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u Vašingtonu da suđenje lideru radikala Vojislavu Šešelju nije primjer kako međunarodna pravda treba da djeluje.

On je na tribini koju je organizovao poznati Univerzitet Georgetown rekao da “nije normalno da neko bude deset godina u pritvoru međunarodnog tribunala bez presude”.

"Naravno, i Šešelj je učinio sve što je moguće da oteža rad sudu. Sam je sebe predstavljao, tri puta je osuđen zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka", dodao je, između ostalog, Bramerc, prenosi Tanjug.

Govoreći o posljednjim oslobađajućim presudama u Hagu, glavni tužilac je rekao da razumije frustraciju žrtava, dodajući da je želio osuđujuće presude u svim slučajevima, počev od Gotovine i Markača do Stanišića i Simatovića.

"I u slučaju Ramuša Haradinaja smo željeli drugačiji ishod. Svi znamo da je teško sprovesti program zaštite svjedoka na Kosovu", kazao je Bramerc.

On je najavio kraj rada Haškog tribunala između 2015. i 2016. godine, ocjenujući dvadesetogodišnji rad kao relativno uspješan.

Bonus video: