Masovna hapšenja u Turskoj

Erdogan je stao u odbranu policije, uz ocjenu da je reakcija policije bila uzdržana i u okviru policijskih ovlašćenja
74 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 12:19h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će povećati policijska ovlašćenja poslije talasa antivladinih protesta u zemlji.

Policija je danas u Istanbulu i Ankari privela više desetina osoba zbog sumnje da su umiješane u sukobe sa policijom tokom protesta koji potresaju Tursku više od dvije nedjelje.

Erdogan je stao u odbranu policije, uz ocjenu da je reakcija policije bila uzdržana i u okviru policijskih ovlašćenja.

"Osnažićemo policiju... tako da dobije veća ovlašćenja da interveniše", rekao turski premijer.

SAD: Ne raspirujemo proteste

Sjedinjene Američke Države odbacile su optužbe da američke organizacije ili pojedinci raspiruju nerede u Turskoj, gdje skoro tri sedmice traju demonstracije protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana."Apsolutno odbacujemo optužbe da su američke grupe ili pojedinci odgovorni, da podstiču ili raspiruju proteste u Turskoj", izjavila je portparol Stejt departmenta Džen Psaki.Pojedini turski lideri i mediji su isticali da "snage spolja" pokušavaju da destabilizuju zemlju, prenijele su agencije.Psaki je, demantujući te optužbe, navela da SAD uvijek podržavaju pravo slobode govora i mirne proteste."Usredsređeni smo na pozivanje na smirivanje i uzdržanost. Ostajemo blizak saveznik Turske", naglasila je ona.

Uhapšen umjetnik koji je satima gledao u portret Ataturka

Čovjek koji je stajao mirno satima na Trgu Taksim u Istanbulu, prkoseći turskoj policiji, uhapšen je jutros.

Policija je suzavcem i vodenim topovima razbila višednevne antivladine proteste čije je bdjenje bilo uzor na stotina drugih, javila je američka mreža CNN.

Više od pet sati, muškarac je zurio u portret Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, prije nego što je policija, na kraju, prišla i uhapsila ga kao i mnoge koji su mu se pridružili u mirnom protestu.

I drugi demonstranti su imali problem sa policijom (Foto: AFP)

Perfomans turskog umjetnika Erdema Gunduza ubrzo je nazvan "stojeći čovjek" mada je umjetnik rano jutros završio u zatvoru, bez jasnog razloga, navodi CNN. Mnogi od onih koji su se sinoć pridružili Gunduzu stajali su s ciljem vraćanja mira, bez opredjeljivanja na čijoj su strani.

"Stojim protiv svakog nasilja. Stojim tako da bi događaji čiji smo svjedoci i događaji koji se dešavaju u posljednje dvije do tri nedjelje, mogli da prestanu", rekao je jedan od uhapšenih Koraj Konuk.

Konuk (45) je potvrdio za CNN da ga je turska policija strpala u autobus sa 20 drugih koji su se pridružili Gunduzu, ali da umjetnik nije bio s njima.

"Samo sam stajao. Oni su uhapsili čovjeka koji je samo stajao. To je besmisleno", rekao je Konuk.

Protesti u Turskoj počeli su posljednjeg dana maja zbog planova gradskih vlasti da pretvore jedinu zelenu oazu u Istanbulu - park Gezi u tržni centar. Brzo je "zeleni" protest prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su uključile poziv na političke reforme u zemlji, podsjeća američka mreža.

Galerija

Bonus video: