Policija blokirala Taksim i park Gezi

Policija je blokirala sve putne pravce koji vode do Trga Taksim i parka Gezi koja je okupiran u proteklih 18 dana od demonstranata
1 komentar(a)
Taksim, Foto: Reuters
Taksim, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2013. 07:02h

Policija je blokirala područje oko Trga Taksim i susjednog parka Gezi u centru Istanbula. Sindikati u Turskoj pozvali danas na jednodnevni nacionalni štrajk.

Sindikati su nezadovoljni načinom na koji je policija odgovorila na antivladine demonstracije, javio je jutros BBC.

Policija je blokirala sve putne pravce koji vode do Trga Taksim i parka Gezi koja je okupiran u proteklih 18 dana od demonstranata koji su protest počeli sa protivljenjem planovima za renoviranje centralnog gradskog parka.

Kasno sinoć bilo je nemira na ulicama oko centralnog istanbulskog Trga Taksim, u Nisantasi oblasti i oko Galata mosta koji prelazi preko gradskog distrikta Sultanamet, navodi agencija Rojters.

Istovremeno Konfederacije sindikata radnika u javnom sektoru (KESK) i Konfederacija progresivnih sindikata (DISK) pozvali su Turke da se danas priključe opštenacionalnom štrajku i zahtijevaju okončanje policijskog nasilja, potez koji dolazi poslije stalnih sporadičnih sukoba između demonstranata i policije u Istanbulu i prijestonici Ankari.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan poručio je sinoć u obraćanju više od 100.000 hiljada svojih pristalica u Istanbulu da je bila njegova dužnost da sa gradskog trga i obližnjeg parka ukloni demonstrante i najavio da će "identifikovati jednog po jednog one koji su sprovodili teror na ulicama". Erdogan je demantovao da je diktator i ponovio da iza protesta stoje "teroristi", a strane medije pozvao da izvještavaju o protestima "etično i pošteno".

Bonus video: