Leta zabranio oduzimanje stanova, pojeftinio struju...

Leta je to nazvao "dekret za pokretanje ekonomije", a svakako da je mjera da niko ne može biti izbačen iz stana ako je dužan, najznačajnija
12 komentar(a)
Enriko Leta, Foto: Beta/AP
Enriko Leta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2013. 13:58h

Da više niko ne može zatražiti oduzimanje stana u kom neko živi, jedna od mjera koju je usvojila nova italijanska vlada pov vođstvom Enrika Lete.

Lete je dekretom koji namjerava da zaštite građane, omogućio otvaranje fondova za kompanije, pokretanje novih radova u infrastrukturi, i pojednostavljenje birokratskih poslova.

Leta je to nazvao "dekret za pokretanje ekonomije", a svakako da je mjera da niko ne može biti izbačen iz stana ako je dužan, najznačajnija mjera u doba krize.

Tako sudovi neće da sprovedu oduzimanje stana u kom se stanuje, a sa dva na osam mjeseci je produžena tolerancija za neplaćanje rate stambenog kredita, prije nego što banka može da zatraži prekid isplate kredita u ratama i povratak novca.

Dekret sadrži posebnu mjeru kojom će pojeftiniti struja za građane i industriju za preko pola milijarde eura, a firme koje budu htjele da ulože u kupovinu novih mašina će moći da koriste poseban fond od pet milijardi eura.

Tri milijarde će biti uloženo u nove pravce metroa u Rimu, Milanu i Napulju, u cilju razvoja infrastrukture što će otvoriti 30 hiljada novih radnih mjesta.

Izdvojena su i sredstva za obnovu školskih zgrada (po sto miliona eura godišnje do 2016.), ali i za otvaranje novih 1.500 mjesta za redovne i gostujuće profesore, te za doktorate.

Internet će biti potpuno liberalizovan, pa će svi moći bez identifikacije da koriste wi-fi u gradoima.

Na mala plovila je ukinut porez, a prepovljen za ona od 18 do 20 metara. Posebno popularna mjera se tiče uvođenja kazne za državne institucije koje kasne sa izdavanjem dokumenata i dozvola.

Bonus video: