ECB: Napori Italije da smanji fiskalni deficit dovedeni u pitanje

Leta je savjetovao EU da vladama dozvoli više manevarskog prostora na polju budžetskih pravila, da bi one mogle da ohrabre investicije potrebne za otvaranje novih radnih mjesta
0 komentar(a)
Italija, euro, Foto: Thelocal.de
Italija, euro, Foto: Thelocal.de
Ažurirano: 16.06.2013. 09:41h

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je italijanskog premijera, Enrika Leta, da su napori recesijom pogođene Italije da smanji fiskalni deficit dovedeni u pitanje.

Evropska komisija (EK) je prethodno u maju preporučila da se prekine procedura nadzora italijanskog deficita, pokrenuta 2009, prenosi Biznis.ba.

Zvanični Rim je prognozirao da će budžetski deficit ove godine biti ispod granice EU od tri odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP), odnosno 2,9 odsto.

Deficit je prošle godine iznosio tri odsto.

Međutim, zbog strahovanja da će budžetski prihodi podbaciti ako Italija do kraja godine ne uspije da se izvuče iz najduže recesije u posljednjih 20 godina, ECB smatra da postoji opasnost da će Rim ponovo preći granicu deficita od tri odsto BDP-a.

“Rizici koji okružuju smanjenje deficita uglavnom su povezani sa pogoršanjem makroekonomske situacije, kao i sa trendom slabog rasta prihoda i povećanja rashoda”, saopštili su iz ECB.

Leta je nedavno savjetovao EU da vladama dozvoli više manevarskog prostora na polju budžetskih pravila, da bi one mogle da ohrabre investicije potrebne za otvaranje novih radnih mjesta.

Bonus video: