Pohvalio policiju

Turski predsjednik: Narod traži više od demokratije

Narod traži više demokratije i na Vol stritu u Njujorku. Kao i narod u Londonu i u Italiji. Isto važi i za Istanbul. Oni žele savršeniji sistem, što je normalno, naveo je Gul
6 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 06:40h

Turski predsjednik Abdulah Gul danas je u intervjuu listu iz Kanade, branio ponašanje policije tokom masovnih protesta širom Turske.

Dvojica državljana Kanade privedena su dok su kao novinari izvještavali sa protesta u Istambulu.

Gul je dodao da je i normalno da narod traži više demokratije.

"Narod traži više demokratije i na Vol stritu u Njujorku. Kao i narod u Londonu i u Italiji. Isto važi i za Istanbul. Oni žele savršeniji sistem, što je normalno", ocijenio je Gul.

Gul je rekao i da je turska vlada "izabrana na izborima otvoreno i transparentno", s 85 odsto glasova i dodao da glasači, ako nijesu zadovoljni, mogu na sljedećim izborima da glasaju za drugu partiju.

Turski predsjednik pohvalio je policiju jer je, kako je rekao, pokazala uzdržanost.

"Niko od njih nije upotrijebio vatreno oružje niti pendreke, nijesu ni nosili oružje i žrtava od vatrenog oružja nije bilo. Da su, kada su nemiri tek počeli u Siriji, policijske snage intervenisale na isti način i da su pokrenule dijalog da bi razumjele zahtjeve društva, možda ne bi bilo ovakvih posljedica niti širenja sukoba u toj zemlji", dodao je Gul.

Trg Taksim u Istanbulu

Dvojica kanadskih novinara, Saša Petričić i Derek Stofer, koji su za medijsku kuću CBS izvještavali sa protesta u Istanbulu, uhapšena su juče i držana u pritvoru 11 sati.

Miran protest započeo je 31. maja u Istanbulu zbog protivljenja pretvaranju parka Gezi u tržni centar, da bi potom prerastao u antivladine proteste širom Turske.

U sukobima je poginulo petoro ljudi, uključujući jednog policajca, a skoro 5.000 ljudi je povrijeđeno.

Galerija