Umro Piter Karington

Bio je generalni sekretar NATO između 1984. i 1988.
2 komentar(a)
Piter Karington, Foto: Twitter
Piter Karington, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.07.2018. 16:48h

Piter Karington dugogodišnji britanski političar koji je bio posljednji preživjeli član poslijeratne vlade premijera Vinstona Čerčila umro je u 100. godini.

Karington, koji je važio za rafiniranog i prijatnog čovjeka, bio je ministar poljoprivrede u Čerčilovoj vladi poslije Drugog svjetskog rata. Kasnije je imao nekoliko vodećih položaja u britanskoj politici, uključujući kao ministar odbrane i ministar spoljnih poslova.

U našem regionu je poznat kao međunarodni pregovarač u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Bio je predsjednik Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koju je u septembru 1991. sazvala Evropska zajednica, i predlagač takozvanog mirovnog plana Karington-Kutiljero, za Bosnu i Hercegovinu.

Karington je 1982. podnio ostavko kao ministar spoljnih poslova u vladi premijerke Margaret Tačer kada je Argentina okupirala Folklandska ostrva. Britanija je povratila ostrva poslije kratkog rata ali on je sebe djelimično krivio što nije predvidio argentinsko zauzimanje ostrva i što ga nije spriječio.

"Morate staviti stvari u perspektivu. Ja sam izgubio posao, drugi su izgubili živote", rekao je on više godina kasnije.

Bio je generalni sekretar NATO između 1984. i 1988.

On je takođe odigrao ključnu ulogu u okončanju 14 godina blokade u bivšoj britanskoj koloniji Rodeziji koja je 1980. stekla nezavisnost pod imenom Zimbabve.

Britanska premijerka Tereza Mej je napisala da je smrt Pitera Karingtona predstavlja kraj jedne ere i gubitak državnika koji je globalno poštovan za svoj izuzetan doprinos javnoj službi.

Britanski minsitar Dejvid Lidington je danas u Tviter poruci napisao da mu je žao da čuje za smrt Lorda Karingtona.

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron je poručio da se sjeća njegovih priča kako je radio sa svakim konzervativnim vođom od Vinstona Čerčila pa na dalje.

Bonus video: